Тамарино празнува

DSC01366“Свидно мое родно място, ти си коренът на моята привързаност към земята, изворът на обичта ми към хората, няма по-прекрасно кътче от тебе!”, думите са на Недялка Владева, кметски наместник на с.Тамарино, която пламенно и оправдано емоционално се обърна към своите съселяни и гости по време на празника посветен на 185-та годишнина от основаването на селото, 80 г. от промяната на името и 90 г. от построяването на църковния храм “Св.София, Вяра, Надежда и Любов”. Тези думи като че ли оправдаха вълнението на всеки от присъстващите. Младите любопитстваха за подробности от миналото, старите припомняха интересни моменти от съграждане на селището. И празникът караше всички да се чувстват щастливи, да бъдат по-оптимистични. Това пожела в приветствието   си и кмета на общината Митко Андонов.”В днешния ден си припомняме че трябва да бъдем по-задружни и по-добри. Във всеки от нас е жива енергията, наследена от дедите, вярата, че можем. Никой и нищо не е в състояние да ни ограби надеждата, любовта и мъдростта. Защото ние знаем как да работим, за да бъдем по-добри за себе си и за децата си, знаем как да споделяме общата цел, умеем да превръщаме изпитанията в предимство” Г-н Андонов поздрави всички с празника и поднесе подарък на кметството.  Топло прозвуча поздравлението и на Атанас Мерджанов, който добави увереността си, че села като Тамарино имат своето бъдеще. Благодарение на общинското ръководство  грижите за благоустрояването им ще продължават, ще се подкрепят всички добри идеи, ще се подпомага развитието на читалищната дейност, ще се търсят начини за разработка на проекти, които да привличат допълнителни средства за цялостното развитие на общината.

DSC01359Празникът продължи с концерт на ансамбъл “Божур” с.Чарда и хоро , на което се хванаха домакини и гости.

Село Тюркмен възниква през 1812-1813г., за първи път е споменато в руските карти през 1929г. Училището построено през 1958г.,  на три етажа със столова и работилница, било пълно с деца. През 1921г. е основана кредитно-потребителната кооперация „Орач”. През 1932г. в селото се открива ново читалище, а по същото време е построена и селската църква. През 1975г. Тамарино е първенец в благоустрояването и наречено „село градина”.Розови алеи красят главната улица, липи разнасят чуден аромат. Богата е дейността на читалището, самодейните колективи трупат награди. Селото е известно и с чистия въздух и лечебната вода, която лекува астматично болни. Легенда разказва, че тук се е лекувала  сестрата на цар Иван Шишман Кера Тамара.

DSC01355„Днес, макар и с малко население, ние пак не се предаваме. Живеем  задружно, организираме празници, спазваме местните традиции и обичаи. Имаме вяра и надежда, че можем да се справим с трудностите на времето. А ако организираме празници като днешния, то е да си припомним, че без минало, няма настояще, няма и бъдеще.”, каза г-жа Владева, а  ръкоплясканията в залата потвърдиха истинността на думите й и решимостта на хората да живеят и празнуват все така единни.

DSC01362 DSC01324

About the Author :