Талантлива есен в галерия „Стойчев”

14525041_534042126793708_2658642889524141820_oГалерия „Стойчев” отвори врати за една талантлива есен с над 17 автора, с тридесет платна и над  двадесет скулптури, мозайки и дърворезби. Собственикът на галерията Красимир Стойчев сподели за „Делник”, че „Есенния салон” е среща на утвърдени и млади творци, среща на поколенията, като всички представени творби са нови.

Талантлива среща, бих добавил, стартирала на 11 октомври, вторник, привечер. Стартирала с поредното удоволствие от допира до картините на изявени автори като Владимир Пенев, който има запазена територия в галерия „Стойчев”, Леон Бабачев, Катя Колева, Михаил Лалов, Цветан Казанджиев, както и пластиките на Янчо Петров, Крум Шаранков, Васко Василев, Сейфетин Шекеров.

До и между техните творби са таланти като пловдивският художник Христо Бозуков, млад автор, който вече е дал висока заявка за място сред големите. Именно картина на Бозуков, „Рибок в главата”, бе на поканите за „Есенния салон”, и това е прелюдия към някои търсения на участващите в изложбата. Христо Бозуков не може да предизвика естетически скандал или недоумение край Тунджа, поради факта, че в Ямбол много отдавна е имало всякакви екземпляри на това художествено поле. Все пак малцина са излагали тук картини с толкова изявен игрови елемент и във формата, и в смисъла на творбите си.

„О, майна…”е онасловена една от картините на Бозуков, който е завършил стенопис, но и в галерия „Стойчев”, а и в самостоятелните си изложби, се изявява като живописец. Тези, които винаги търсят ясен смисъл в картините, няма да го открият лесно при пловдивския автор. Той си играе сякаш с цветовете и фигурите и в тази игра се появява и удоволствието у зрителите от срещата с Бозуков, който може би мисли странно, но мисли, за разлика от мнозина други.

Със страхотен триптих се представя ас като Михаил Лалов. Творбата му, наречена „Сцената”, и изпълнена филигранно, обяснява релефно защо в ателието му отиват да релаксират лекари след тежък ден. Без естетически изненади е Катя Колева в „Есенния салон” на галерия „Стойчев”, но има автори, които е хубаво да се „повтарят”.  Да се „повтарят” в кавички, защото художничката от Нова Загора разлиства още и още в платната си един магично топъл, задушевен свят, в който човек намира своята хармония.

От ямболските автори, освен Цветан Казанджиев с цикъла „Египетски хроники”, място в тази изложба намират Дона Недечева, тя е с две нови и големи по формат платна, „Диалогично”  и „Вечер”, както и Кольо Костов с „Метаморфози”. Към ямболското, може да се добави и елховското присъствие,  с чудесните дърворезби на братята Янчо Петров, „Икона”, и Васко Василев, „Ода на радостта”. Този регионален принцип по отношение на Петров и Василев,  е повече на шега, а и талантът не търпи местожителство.

И като цяло пластиките са много силен удар в „Есенния салон”. Майстори като Сейфетин Шекеров, Спас Киречев, Крум Шаранков, Атанас Колев са пратили творби, с които биха се гордели много галерии и извън страната ни. Рядко в Ямбол виждаме мозайки, в тази експозиция може да се види майсторството при работата с този материал на Крум Шаранков с голямата му работа „Масада”, както и с по-малката „Цветя от Сириус”. „Масада” е забелязана от експертите и е номинирана за наградата за култура на община Бургас.

Има един стар куфар, може би още от времето на ранния Тодор Живков, който се появява на всяка изложба, която прави Красимир Стойчев. Тези дни тази ретро вещ ми припомни, че младите майстори не идват на празно поле, а кореспондирайки си, дори  скандално, със старите асове.

Не твърдя, че в „Есенния салон” на галерия „Стойчев” има такива „сцени”, по-скоро дарбата събира спокойно под един покрив и разноликите.

Борислав Ненов

 

About the Author :

Leave a reply