С Ямболска конвенция и премиера на книга беше отзнаменуван 70-годишният юбилей на д-р Тотко Найденов

IMG_0290Ямбол, 30.03.2018 г.

С премиера на най-новата му книга „За сърцата що се любят“ и среща с читатели и почитатели в Ямбол бе отбелязан 70-годишният юбилей на нашия съгражданин д-р Тотко Найденов. Събитието се състоя вчера в читалнята на Регионална библиотека „Г.С. Раковски“, организатори са  Дружеството на писателите и библиотеката. Д-р Тотко Найденов е работил като ординатор в кардиологичното отделение и в „Спешна помощ“ в Ямбол, бил е селски лекар в с. Ръжена, Казанлъшко. Главен редактор е на в-к „Български лекар“. Автор е на над 40 книги. Създател е на Деня на българския лекар, Чилови дни, Празника на фармацевтите и др.

Явление в документалната публицистика и журналистика, не просто в областта на здравната просвета, а навсякъде, където повдига най-важните нравствени проблеми на ежедневието ни, бяха думите, с които го представи литературният критик Димитър Бечев. Д-р Найденов е автор на ценни помагала по здравна IMG_0293просвета, хигиена, профилактика на социално значими болести. Разказва увлекателно, на достъпен език за едни от най-важните открития на медицината, разкрива частица от вселената на велики лечители и лекари. За нас като ямболии е особено ценна ямболската връзка в книгите му – десетки са случаите на медицинско чудо, извършени от стотици всеотдайни лекари от страната, но градусът на словото се повишава винаги, когато споменава имената на заслужили ямболски лекари, подчерта Димитър Бечев. В „Книга за българските хирурзи“ д-р Тотко Найденов отделя специално внимание на ямболските хирурзи д-р Васил Ковачев, д-р Руменов, д-р Николай Недков, д-р Стоян Балабанов, д-р Асен Табаков и мн. др.

Култова негова книга е изследването „Болестите и сексът на държавниците през погледа на един лекар“. Книгата разказва за IMG_0288огромната пропаст между личния живот и обществения статус на многобройни пълководци, военноначалници, политици, когато срамните им тайни, сексуални и психични отклонения са причина за огромни трагедии с катастрофални последици за милиони хора.

В книгата си „Децата без които не можем“, написана в средата на 80-те години, д-р Найденов прави мрачната прогноза, че след 300 г. ще умре последният българин. По-късно сам се е коригирал, че това ще се случи само след 200 г.

Премиерната книга – сборникът „За сърцата що се любят“ съдържа малки и забавни разкази, написани с много хумор. Ситуациите са често гранични – между живота и смъртта, анонсира книгата Бечев.

IMG_0294Актрисата Велика Видева вълнуващо прочете откъси от нея.

Още сънувам, че съм в линейката или на визитация, призна пред многобройните си почитатели, сред тях и негови съученици,  д-р Тотко Найденов. Той припомни, че 6 години е работил в Ямбол – в кариологичното отделение на болницата, в поликлиниката при д-р Кръстьо Шишков. През 1978 г. се скарал с главния лекар д-р Славейков и това била причината да напусне и да отиде участъков лекар в с. Ръжена, Казанлъшко. Разказа и един случай от първите дни и месеци на пребиваването му в казанлъшкото село, когато без малко щял да умре от задушаване от нафтовата печка. Това се случило в здравната служба, където спял. Разбудил го глас, който настойчиво викал: „Докторе, докторе!“ Това спасило живота му. Когато напълно се разбудил, отворил прозореца и задишал спасителния свеж въздух, навън обаче нямало никого. Така и не разбрал кой го спасил и дали изобщо е имало такъв човек. „Да знаете, че Господ говори с дрезгав глас и на български“, беше заключението му – пример за неизчерпаемото чувство за хумор и самоирония на обичания от съгражданите си специалист.

IMG_0289Д-р Тотко Найденов беше обявен за „посланик на българското здраве“, а преди това Тенко Тенев прочете поздравителни адреси до юбиляра от президента Румен Радев, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, от Централния съвет на Съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса – ген. полк. Златан Стойков, от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, председателя на БЧК Христо Григоров, от висши медицински учебни заведения.

Във втората част на срещата д-р Тотко Найденов прочете своята Ямболска конвенция, която е в противовес на Истанбулската. Ямболската конвенция е за създаването на здравна и духовна култура на децата, срещу натрапването на съвършено чуждата ни т. нар. джендър култура – истинската цел на Истанбулска конвенция. Със силни думи т. нар. джендъризъм категорично е определен като извращение. Усилията ни трябва да се насочат към това, че България застарява IMG_0302и се стопява демографски; голяма част от учениците масово пушат, пият, употребяват наркотици, държат се агресивно и непочитително, целенасочено е изтривана тяхната родова и историческа памет. „А не към джендъризъм, хомосексуализъм, онаниране, педофилия, инцест, т. нар. трети пол и отчуждаване на децата ни от бога, България и родители… Искаме не пагубната за поколенията и държавата ни джендър, а здравно-духовна култура. Децата ни да бъдат обучавани в здравни знания и навици, да живеят смислено и здравословно, без стрес, тютюнев дим, алкохол, наркотици и агресия, в уважение и обич към другия пол, родителите и отечеството, желание за създаване на свои деца и семейства…“, пише в текста, подписан масово от присъстващите на срещата. Ямболската конвенция ще бъде изпратена до председателя на НС, председателите на парламентарните групи, министър-председателя, президента, Светия синод, ямболските депутати.

Почти всички присъстващи на срещата си купиха най-новата книга на д-р Тотко Найденов срещу символична цена, така че раздаването на автографи продължи дълго. Той получи много цветя и поздравления. Община Ямбол обаче нямаше свой представител на юбилея на заслужилият ни съгражданин.

IMG_0296 IMG_0297 IMG_0300 IMG_0301

Светлана Чамова

About the Author :