С флага на общината и чифт босови ръкавици бе посрещнат Даниел Асенов в община „Тунджа”

???????????????????????????????

Тунджанският боксьор Даниел Асенов спечели олимпийска квота и златен медал в категория до 52 килограма на квалификационния турнир в Баку (Азербайджан). Това е първата квота в мъжкия бокс на България за Олимпиадата в Рио де Женейро.

Даниел Асенов е от село Кукорево, община „Тунджа“. Роден е на 17 май 1997 г. Прякора „Тайсъна“ му дава треньорът Младен Сталев, който в стила му на игра усеща влиянието на боксовата легенда от Бруклин Майк Тайсън, и му предрича голямо спортно бъдеще.

Започва да тренира бокс при Димитър Мутафов, създателя на боксов клуб „Априлец“, който и досега му е личен треньор.

Кариерата му започва през 2013 г., когато печели европейската титла при юношите в категория до 49 кг в Анапа (Русия).

През същата година печели пето място от Световното първенство в Киев, Украйна; две първи места на Държавно лично и отборно първенство – І кръг и купа България; първо място ДЛОП – ІІ кръг и е победител в категория „Спорт” в класацията на фондация Енчо Керязов.

Боксовата му кариера се развива стремоглаво през 2014 година, когато печели редица награди, част от които са:

– вицешампион на Европа в първенството за младежи в Загреб;

– шампион от международния младежки турнир в Румъния;

– пето място в Световното първенство по бокс в София ;

– пето място на олимпийския боксов ринг за младежи в Нанджинг, Китай;

– златен медалист от Държавен личен шампионат;

– най-добър боксьор на България за 2014 година

През 2015 г. на Европейското първенство по бокс в Самоков Даниел става шампион, но вече при мъжете, в категория до 52 кг.

Зад успехите на младия спортист стоят много труд, лишения и пот в залата, където тренировките му водят треньорите Димитър и Тодор Мутафови. През същата година печели бронзови медали на международния турнир за мъже в албанския град Шкодра и от турнира Странджата.

С много усилия и труд завоюва две първи места, едното на държавния шампионат за младежи до 18 години в София, а другото в първи кръг на Държавното лично-отборно първенство и купа България за мъже в Плевен.

Даниел е избран за № 1 при младите спортисти на България за 2015 г. в анкета на Viasport.bg, зае място и в Златната десетка при големите състезатели. Също така, наред със световната и европейска шампионка в кану-каяк Станилия Стаменова, се подреди в Топ 10 в 43-то допитване на Българската телеграфна агенция „Спортист на Балканите” за 2015 г. сред националните информационни агенции на страните от региона.

Наградите за младата тунджанска надежда продължиха и на церемонията на Министерството на младежта и спорта „Нощта на шампионите“. Там европейският шампион по бокс Даниел Асенов беше отличен като най-добър млад спортист до 23 години на България за 2015 година. Той получи 10 000 лева от Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор и изрази надежда, че успехите му ще продължат и през новата година.

През тази година Даниел Асенов спечели заслужен златен медал от 67-то издание на международния боксов турнир „Странджата“, който се проведе в зала „Универсиада“.

Златото на Даниел, с което той записа името си в историята на най-стария боксов турнир у нас, потвърждава, че тунджанският клуб „Априлец“ е сериозна школа и успехите на неговите възпитаници в голяма степен се дължат на добрата организация и треньорско майсторство в клуба.

Младият боксьор Даниел Асенов доказа, че в общината живеят млади и способни хора, които с много труд и усилия показват на света, че са достойни българи. Даниел Асенов затвърди името си, името на община „Тунджа“ и на боксов клуб „Априлец“ на международната арена, като показател за упоритост, борбеност и успех.

 

 

About the Author :