С фестивал на уникалните танцуващи коледари Ямбол отпразнува Рождество Христово

Ямбол, 25.12.2022 г.

В Ямбол се проведе уникалният фестивал „Ямболски коледарски буенек“ – празник на танцуващите коледари, който няма аналог в България. Празникът, организиран от Община Ямбол и двете читалища – „Пробуда“ и „Зора“, се проведе на две места, както са играли коледарите през миналия век – в най-стария квартал „Каргон“ и в Първи градски жилищен район /“Баира“/.

Жури, съставено от етнограф, хореограф и музикален специалист, оценяваше коледарите на двете локации.

Фестивалът започна в 12:00 часа пред Народно читалище „Пробуда-1909“ с водосвет, отслужен от Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий и отец Стоян.

Детска коледарска куда „Ямболчета-коледарчета“ от Детска градина „Валентина“ с ръководител Димитър Димитров поздрави жителите на Ямбол с песни, благословии и коледарски буенек.

„За мен е чест да открия фестивал „Ямболски коледарски буенек“ – 2022! Няма друг такъв празник в България! Нека да се знае, че истинският, вековният коледарски буенек е само тук, в нашия град! Това е уникален ямболски обичай. Радвам се, че той се предава от баща на син и от година на година коледарските групи се множат. Желая Ви светли рождественски празници, много здраве и късмет. Пожелавам успех на всички групи“, каза Валентин Ревански на хората, събрали се на площад „Страшимир Кринчев“.

Пет каргонски коледарски куди играха буенек пред жури с председател Станислава Минева, етнограф в Регионален исторически музей – Ямбол, членове – хореографът и ръководител на Танцова школа „Всички стъпки“ Емил Петков и Ирина Желева, старши преподавател по музика в Основно училище „Любен Каравелов“ – Ямбол.

Наградата на кмета на община Ямбол в квартал „Каргон“ получи Мъжка коледарска група „Куклите“ с ръководител Елиян Кисьов.

Първа награда заслужи Мъжка коледарска група, ръководена от Иван Чапъров.

Отличието за второ място журито присъди на Младежка коледарска група при Народно читалище „Пробуда-1909“ с ръководител Валентин Светличков.

Трета остана Младежка коледарска група при Народно читалище „Пробуда-1909“ с ръководител Иван Терзиев.

Поощрителната награда беше присъдена на друга куда на читалището, ръководена от Димо Стоянов.

Журито присъди и индивидуални награди.

Наградата за най-добър станиник и „котка“ получи Младежка коледарска група при Народно читалище „Пробуда-1909“ с ръководител Валентин Светличков.

Отличието за най-добър баш заслужи Мъжка коледарска група на Иван Чапъров, която спечели и наградата за куйрукчия. За съпровод беше отличена кудата на Елиян Кисьов. Най-автентична беше благословията на коледарската група на Димо Стоянов.

Наградата за най-автентичен коледарски кравай получи кудата на Иван Терзиев.

В 13:00 часа започна празникът на площад „Захари Стоянов“ пред Народно читалище „Зора-1945“. В Първи градски жилищен район /“Баира“/ се явиха единадесет куди, които бяха оценени от жури в състав: председател -проф. Николай Ников – етнограф, членове: Петър Димитров – директор  и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“, Пламен Дуков, оркестрант във Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и преподавател в НУФИ „Филип Кутев“ – Котел.

Кметът на община Ямбол и тук поздрави коледарите и публиката.

Наградата на кмета на община Ямбол журито присъди на Мъжка коледарска група при НЧ „Зора-1945“ с ръководител Недялко Йорданов.

На първо място беше класирана Младежка коледарска група с ръководител Атанас Василев.

На втора позиция остана Мъжка коледарска група „Багера“ с ръководител Димитър Ангелов.

Трето място заслужи Младежка коледарска група при НЧ „Зора-1945“ с ръководител Иван Марчев.

Поощрителна награда получи Коледарска група „Сербеза“ с ръководител Илия Асенов.

Призът за най-добър станиник журито присъди на Коледарска група „Стрелата“ с ръководител Божидар Аврамов.

Наградата за най-добър баш получи Младежка коледарска група „Катранджиев“ с ръководител Кръстьо Паров.

За най-добър куйрукчия беше отличена Мъжка коледарска група „Багера“ с ръководител Димитър Ангелов.

Най-добър според журито беше съпроводът на Младежка коледарска група с ръководител Атанас Василев.

Най-автентичната благословия беше изречена от благословника на Младежка коледарска група с ръководител Асен Стоянов, както и на Младежка коледарска група при НЧ „Зора-1945“, ръководена от Иван Марчев.

За най-автентичен коледарски кравай беше наградена Коледарска група „Сербеза“ с ръководител Илия Асенов.

Всички коледарски групи на двете места получиха диплом за участие и съхраняване на ямболската традиция в коледуването.

След конкурсната програма кудите играха и в централната градска част на Ямбол.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About the Author :