„С Тунджа в сърцето” – най-добра практика в България

DSC08959Община „Тунджа” зае първо място за инициативата „С Тунджа в сърцето” като най-добра практика в тематичната област „Общинска подкрепа за граждански инициативи” на Фондацията за реформа в местното самоуправление.

Това е второ признание за общината от същата организация, след като през 2007 г. „Тунджа” беше обявена за община новатор с предложени 22 добри практики.

IMG_3768Церемонията по награждаването се състоя на 23 май 2017 г. Програмата за добри практики в местното самоуправление в България 2016 / 2017 е разработена от Центъра за експертиза на реформата в местното самоуправление към Съвета на Европа. В България тя се реализира от Фондация за реформа в местното самоуправление с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Националното сдружение на общините в Република България. В конкурса участваха 29 практики от 19 общини и 1 районна администрация. Във всяка категория за награждаване бяха номинирани 4 практики, награди получиха две от тях. Авторите на отличените практики ще посетят седалището на Съвета на Европа в Страсбург благодарение на организацията и финансирането на Съвета на Европа.

DSC08962В първото издание на Програмата за най-добри практики в България бяха избрани три тематични области:
I. Общинска подкрепа за граждански инициативи
II. Нови технологии и решения в управлението
III. Социални иновации и партньорства.

Критериите при оценка на практиките бяха:
релевантност и въздействие; публичност и прозрачност; иновативност; устойчивост.

Община „Тунджа” бе номинирана в тематична област 1 „Общинска подкрепа за граждански инициативи” заедно с общините Бяла Слатина, Добрич, районна администрация Слатина, Столична община.

Платформата „С Тунджа в сърцето“ стартира през март 2015 г. и имаше за цел да обедини усилията на местната общност в 44-те населени места с помощта на община „Тунджа” да решат на значими обществени въпроси. Тя насърчаваше и подкрепяше участието на местните структури, организации  и представителите на бизнеса в инициативи, осигуряващи осезаема и трайна промяна на средата за живот на населението в населените места. В рамките на платформата бяха реализирани инициативите „Духът на моето село“, „Да помним подвига и почитаме паметта на героите“ и „Заедно с община „Тунджа”. Бяха сключени споразумения за подкрепа на 41 обществени инициативи, провокирани от местните общности на селата на обща стойност 62 435 лв.

 

 

 

About the Author :

Leave a reply