С трета самостоятелна изложба на Панайот Янков групата на Ямболските художници откри сезона

IMG_0475Третата по ред самостоятелна изложба на Панайот Янков беше открита снощи, 17 септември 2019 г., в галерия “Кирил Кръстев” в Ямбол. С нея групата на Ямболските художници откри новия творчески сезон 2019-2020 г. За трета поредна година Групата започва нов сезон именно с изложба на Янков. Експозицията ще бъде подредена  до 3 октомври.

На 1 октомври Панайот Янков ще стане на 83 години, живее и твори в Дома за стари хора. Той е от поколението художници, които пазят спомена за големия Стефан Бъчваров, а и са доказателство за огромното му творческо влияние. Това е единствената школа, през която Панайот Янков минава. Творческото му е единно сюжетно и цветово – той рисува предимно пейзажи, IMG_0480по-рядко натюрморти, любима му е зелената гама. “Твори с настървението като човек, който се вдъхновява по-скоро от творческия процес, отколкото от завършения краен вариант на картината”, коментира при представянето Петър Тепсизов, председател на Групата на Ямболските художници.

Предишните му изложби бяха на картини, вдъхновени предимно от красотите край река Камчия. Настоящата представлява предимно пейзажи на Тунджа, Камчия и морското крайбрежие. Изложбата включва 36 картини, все абсолютно нови, само три от тях са рисувани от преди – художникът признава, IMG_0473че ги използва, за да сравнява собственото си развитие. Рисува всеки ден, “даже понякога правя по две картини на ден”, сподели Панайот Янков. Рисува с шпатула, не с четка. “Рисуването ми дава сигурност. Почивката ми е това. Иначе в Старческия дом има болести, стари хора – аз съм се изолирал от тях в моите работи. Повечето ми картини са в зелено, обичам зеленото – то носи спокойния дух на Балкана”, разказа още той.

ХТ “Жорж Папазов” също притежава картини на Панайот Янков, който не притежава академично образование, но е завладян от магията на рисуването.

IMG_0470 IMG_0471 IMG_0472 IMG_0477 IMG_0478 IMG_0482

 

About the Author :

Leave a reply