С творческа вечер в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”- Сливен бе отбелязана 70-годишнината на поета Тенко Тенев

На 14 юли 2021 г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен се проведе творческа вечер, посветена на 70 – годишнината на ямболския поет Тенко Тенев, която се превърна в истински празник на поезията. В събитието се включиха представители на няколко поколения сливенски поети и писатели, както и културни дейци и почитатели на творчеството на поета.

Големият интерес към срещата не бе случаен. Т. Тенев е дебютирал като автор именно в Сливен, с представяне на първата си стихосбирка „Лиричен календар“ в далечната 1986 г. Оттогава датират и познанствата му с много сливенски творци. През годините в града са представяни и всички други негови стихосбирки. От 2001  г. Тенко Тенев участва с критически обзори за раздел „поезия” и в ежегодните прегледи на книжната продукция на сливенските автори, организирани от РБ ”Сава Доброплодни”. Той е и член на журито за определяне на носителя на Националната награда за поезия на името на Дамян Дамянов на община Сливен в последните три издания на конкурса

В началото на творческата вечер прозвучаха едни от най-популярните и награждавани в различни конкурси стихотворения на поета, подбрани от 24-те му стихосбирки, които разкриват най-ярко неговия творчески натюрел. Подборът на стиховете и талантливите изпълнения на цигуларката Благовеста Кирилова направиха началото на събитието много емоционално и вълнуващо не само за публиката, но и за юбиляра.

Кратък обзор на творчеството на Т. Тенев направи литературният критик Димитър Бечев. Той представи и съвместното био-библиографско издание за поета, издадено само преди два месеца от РБ ”Г.С.Раковски” – Ямбол и РБ ”С. Доброплодни” – Сливен. Изданието е ценно не само с пълната библиографска информация за твореца, но и с включения снимков материал и интересни документи от неговия архив.

Организаторите на срещата от РБ ”Сава Доброплодни” изненадаха Т. Тенев и с поетични поздрави от сливенски поети и писатели. Прозвучаха стихове на Бисер Бойчев, Кети Бозукова, Яна Стефанова, посветени на поета. За творчеството му свои емоционални оценки направиха и сливенските автори Валерия Андреева, Соня Келеведжиева, Христина Димова и др.

Една от най-точните характеристики, обобщаващи поезията на Т. Тенев, бе на поетесата Виолета Калайджиева: „.. Тенко Тенев е от поетите, чиято поезия, с изявения си лиризъм, с експресивното пресътворяване на света и екзистенциално-философското вглеждане в живота, е свидетелство за отвоювана непреходност, за виталност и красива надежда… В поезията му е превъплътена мъдростта и заявената потребност за по-светъл и различен свят, с повече човечност, с повече любов, с човешка близост и взаимност.”

Емоционално изказване направи и зам.-областният управител Димитринка Петкова, която сподели свои спомени за първите стъпки на Т. Тенев в поезията и тяхното познанство.

В края на срещата директорът на РБ ”Сава Доброплодни” – д-р Р.Петрова-Василева, връчи на Т. Тенев грамота и почетен знак на библиотеката – пластика на скулптура Сейфетин Шекеров, за приноса му за утвърждаване като иновативно събитие ежегодното представяне на книжната продукция на сливенските автори и популяризиране на тяхното творчество чрез неговите критични обзори и публикации.

Поздравителни адреси и цветя бяха получени от Стефан Радев – кмет на община Сливен и Десислава Танева – областен координатор на ПП ГЕРБ, от културни институти и почитатели на поета.

След закриване на официалната част на вечерта, много приятели и почитатели на творчеството на Т. Тенев имаха възможност да му поднесат лично своите поздравления и пожелания.

About the Author :