Стралджа празнува с преклонение към миналото и с надежда за бъдещето

DSC00814С празничен звън на камбаните на храма “Св.Архангел Михаил” в Стралджа започна осмия ден на ноември, Архангеловден, Празникът на общинския център. Гъстата есенна мъгла, традиционна за това време на годината, не попречи за организацията на очакваното събитие. С почит към героите отдали живота си за свободата на България венци на признателност бяха поднесени на паметниците в града. Гости и жители на Стралджа посетиха църквата, където бе отслужена празнична литургия. Както всяка година със свои дарения миряни осигуриха няколко курбани за здраве.
В 10 ч. на площада започна официалната церемонията за издигане знамената на РБългария, на общината и на ЕС. Иван Иванов, вр.изп.дл.кмет на общината, заедно с новоизбрания кмет Атанас Киров бяха сред официалните лица – народния представител Иван Чолаков, Димитър Иванов, областен управител, Георги Славов, кмет на община Ямбол. Сред присъстващите на площада имаше общински съветници, представители на общинска администрация, ръководители на училища и социални центрове, граждани.

DSC00812В своето слово за празника Иван Иванов, вр.изп.дл.кмет на общината, припомни далечната и по-близка история на селището, инициативата на достойни стралджанци за изграждането на църквата, енергичния дух за превръщане на селището в не малък пътен, стопански, търговски, банков, административен и духовен център, множеството успехи в развитието през годините. „Днес живота ни изправя пред поредното изпитание. Трябва да вървим напред, трябва да бъдем достойни за мисията си, трябва сами да вдигаме по-високо и по-високо летвата на състезанието с времето, за да видим, че умеем да надскачаме себе си. И да поддържаме живо както националното си така и местно достойнство.”, каза той прибавяйки благодарност към всички присъстващи.

DSC00804„И ако Св.Архангел Михаил всеки път ни посреща на входа на нашия храм с призива да влизаме с чисто сърце и чисти мисли, то аз бих добавил призива да подхождаме към всички общински дела със същата загриженост и с внимание към всеки човек и всеки проблем. Да запазим вярата си, да посрамим злобата, да имаме очи за светлото и благородното, да подаваме ръка за милосърдното. Да бъдем българи!”, завърши той.

Като новоизбран кмет на Стралджа към присъстващите се обърна и Атанас Киров, който напомни, че изборите вече са минало и е време за работа. Увери стралджанци, че ще работи със сърце и ум за бъдещето на общината. „Време е да забравим предизборните пристрастия и да се съсредоточим върху това, което предстои. Искам да ви покажа, че аз не съм лош човек и имам какво да дам за моя роден край!”, добави той. След като слезе от трибуната г-н Киров се спря при всеки човек с поздрав за празника, хората му отвръщаха с пожелания за спорна и успешна работа. Междувременно на сцената ансамбъл „Въжички” поднесе своята празнична програма.

DSC00791DSC00779DSC0081612191242_10204822707156923_9188084835401994995_o

About the Author :