С представяне на най-новия албум, посветен на 110 г. от рождението на проф. Панайот Панайотов, беше закрита неговата изложба

IMG_0617С представяне на най-новия каталог, посветен на 110 годишнината от рождението на проф. Панайот Панайотов вчера, 26 септември 2019 г., беше закрита юбилейната изложба на художника, включваща  непоказвани досега платна, притежание на синовете му. Албумът също се издава от неговите синове проф. Панайот Панайотов-Пането и Михал Михалев, които присъстваха на събитието. Каталогът представя репродукции на картини, създавани по различно време. В отделни части са застъпени областите, в които Панайотов най-много рисува: пейзажи, портрети и натюрморти. “Проф. Панайотов е роден в Стралджа, много обичаше този край, в ХГ “Жорж Папазов” има запазени най-много негови творения”, отбеляза синът му Панайот Панайотов-Пането, също художник, който представи албума.

Той запозна гостите с биографични данни и интересни, малко известни неща IMG_0626от живота на баща си. Първата изложба на проф. Панайотов е през 1939 г. в Карнобат. През 1940 г. започва неофициална работа във военното студио на Министерството на войната. През войната е мобилизиран и до края й е военен художник по всички фронтове – най-напред в т. нар. “нови български земи”, бил е в Гюмюрджина, рисува непрекъснато. По време на бомбардировките над София над ателието му пада бомба и много от работите му са унищожени. От този период е имал около 50 картини, запазени са само 2. До 1949 г. е военен художник. До 1951 г. военните художници са отговаряли за всички украси за манифестациите и празниците, правили са грандиозни портрети, украси, паметници. След смъртта на Георги Димитров има конкурс за портрет на Георги Димитров, Панайотов спечелва втора награда. За друг конкурс прави IMG_0620картина на земеделска тематика – “През синурите”. За тези картини става Лауреат на Димитровска награда, става популярен. През 1951 г. е един от тримата заместник-ректори на Художествената академия – завеждащ учебната част. След три години е ректор на академията – в продължение на два мандата. След това остава доцент, после – професор, до пенсионирането си преподава и рисува като свободен художник. Рисувал е портретите на всички държавници по свето време до Тодор Живков, портрети на писатели и творци – само по снимки. Единственият, който му е позирал, е патриарх Максим. За да може да нарисува съвсем точно всички патриаршески знаци, няколко дни те престояли в ателието на художника. През 1981/2 г. прави голяма изложба в Ямбол, после тя се провежда и в София. Умира през 1986 г.

IMG_0625Голямата страст на Панайотов обаче са пейзажите, затова и те преобладават в показаната в Ямбол експозиция. “Имал е теория за пейзажа – прави пейзаж като портрет, всичко е рисувано от натура, много бързо, всичко е само с една мазка. Това е т. нар. импресионистичен подход”, разказа синът му Пането.

Целта на синовете на проф. Панайотов е да припомнят за създаденото от баща им, който по думите им е позабравен художник, както и да отдадат почит на неговата личност и творчество.

Гостите на събитието имаха възможността да видят и филма на Елена Димитрова “Строител на българската култура”, представящ творчеството и личността на художника.

IMG_0621 IMG_0629

 

About the Author :

Leave a reply