С концерт, светлинно шоу и заря завършиха честванията в село Стефан Караджово

IMG_0686На 23 май 2019 година (в навечерието на традиционния празник на селото – 24 май) бе финалното мероприятие от честванията на няколко годишнини в село Стефан Караджово: 115 години от създаването на НЧ „Стефан Караджа – 1904“, 130 години от преименуването на селото, 179 години от рождението на Стефан Тодоров Димов (Караджата).

Проливен дъжд попречи на предвиденото честване на площада, но по никакъв начин не успя да помрачи празника на земляците не националния Стефан Караджа. С поднасяне на венци пред неговия паметник, който е най-големият в страната, започна тържеството. Венците бяха от името на общинското ръководство, от кметството и настоятелството на НЧ „Стефан IMG_0700Караджа“, което отбелязва 115 години от създаването си.

Гости на това финално тържество след седмицата мероприятия по честванията бяха: кметът на община Болярово Христо Христов, председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков, председателят на Регионален комитет „Стефан Караджа“ – град Бургас – Кирил Ташев, общински съветници, кметове и кметски наместници, читалищни деятели и общественици.

След като водещият – Кольо Пехливанов (главен експерт „Хуманитарни дейности“ към общината) представи гостите, той припомни на караджовци няколко факта, които са повод за гордост. Село Стефан Караджово е единственото селище в България, носещо това име; тук е първият паметник на легендарния войвода – паметна плоча, поставена от сестра му Търна IMG_0699през 1895 г.; в селото е най-старата православна църква в Странджанския край (построена през 1763 г.); тук са училището и читалището, носещи името на роденият в селото, също носещо неговото име днес  революционер.

Към гостите, проследявайки накратко живота и делото на националния герой, се обърна кметът на селото Димитър Димитров. Той не скри гордостта си, че е потомък на този велик българин, както и радостта си, че тази вечер са дошли толкова хора – не само от селото и общината, но и от други градове, за да празнуват заедно не само традиционния събор на селото, но и бележитите годишнини. Героят никога няма да бъде забравен, завърши той, а потомците му ще продължат да го славят и отбелязват годишнините от рождението и героичната му гибел, обеща тържествено караджовският кмет.

IMG_0705Към множеството гости се обърна и кметът на общината Христо Христов. Той поздрави караджовци с празниците им и връчи поздравителен адрес а кмета на селото по повод честването на годишнините. Винаги ще се гордеем, че сме земляци на този велик българин – Стефан Тодоров Димов – Караджата, завърши словото си  развълнуван господин Христови  пожела весело настроени на всички, уважили празника.

Дълбоко трогнат се обърна към присъстващите и Кирил Ташев, родом от селото, председател на регионален комитет „Стефан Караджа“ – гр. Бургас, историк и автор на няколко книги за живота и делото на националния герой и за родното му село. Той сподели радостта си, че ежегодно от общината и кметството се организират чествания на Караджата и благодари, че никога няма да бъде забравен. Пожела също и на съселяните си весел празник.

А за доброто настроение на празника се погрижиха оркестър „Комити“ – Бургас с ръководител Ангел Иванов и солистка Ваня Грозева. Втора солистка бе Мирела Иванова.

IMG_0712Невероятен бе оркестърът, а множеството гости с радост се хващаха на хорото. Дори дъждът спря, за да може празникът да продължи с хоро на площада, непосредствено до паметника на Стефан Караджа.

Светлинно шоу, подготвено от Любослав Ценов, бе следващата изненада за жителите и гостите на селото, а финалът на програмата бе многоцветна, красива заря! Но тя не бе финал на празника, защото дори след полунощ, караджовци не бързаха да се прибират от площада, а продължиха да се веселят. Защото това бе техният дългоочакван празник – все по-красив и блестящ с всяка следваща година! А следващата година ще е още по-грандиозен, защото ще се отбележи тържествено 180 години от рождението на националния герой Стефан Караджа!

IMG_0688 IMG_0693 IMG_0694 IMG_0732 IMG_0745

 

About the Author :