С консервативна селекция баскетболният отбор на Ямбол ще преследва победи и ще гради ядро за бъдещето

Ямбол, 16.10.2020 г.

Основната ни цел е градът да живее с баскетболния отбор, да възвърнем  баскетболните традиции на Ямбол и залата да бъде възможно най-пълна, заяви на пресконференция старши треньорът на Ямбол Тони Дечев преди да представи отбора за новия сезон на Националната баскетболна лига.

Той сподели, че подготовката е започнала в края на август и успели да направят оптимална селекция спрямо възможностите, които имат.

Най-общата характеристика на отбора е, че в него ще играят трима чужденци от САЩ, български играчи, които са млади и бъдещето е пред тях, и няколко опитни баскетболисти, които да помагат на младите и на отбора.

На този етап здравословен проблем има само Ивайло Тонев, но се очаква решението на лекарите. Затова са привлекли и Иван Лилов, който с опита, знанията, самочувствието и качествата, които има, би трябвало да бъде един от лидерите на отбора.

Двама от чужденците са млади неопитни играчи от студентското първенство на САЩ, имат качества, но към тях трябва да се прояви търпение. Третият чужденец ще бъде на позиция 4 – тежко крило, той е малко по-опитен, играл е 2-3 години в Европа и треньорът се надява да допринесе с класа и с опит.

Отборът включва:

Позиция 1 – пойнт гардове или плеймейкъри в отбора ще бъдат Дарин Иванов (опитен играч, за трета година в отбора на „Ямбол“), чужденецът Ерик МакГил и младите баскетболисти Георги Герганов и Пламен Илиев от юношите на „Тунджа“ – Ямбол, които са за втори сезон в отбора.

Позиция 2 – атакуващи гардове – Евгени Василев (втори сезон в Ямбол) и Стилян Иванов (7 сезон в Ямбол).

Позиция 3 – леко крило – Иван Лилов и Джейк Рос и двамата за първи път в отбора.

Позиция 4 – тежко крило – капитанът Стоян Петков (за 12 сезон в Ямбол) и Уили Атууд.

Позиция 5 – център –  Андрей Иванов (за седми сезон в Ямбол), Кръстан Кръстанов (за втори сезон в отбора) и младият Андон Вачев, също за втори сезон в отбора.

Подписан е договор и с Алекс Матушев, но той е контузен и може да бъде на разположение от февруари 2021 г.

Тони Дечев подчерта, че ръководството на клуба успели да осигурят 10 контролни срещи, които нито един отбор от Лигата не е имал възможност да изиграе, но успели да изиграят 9 от тях, които са достатъчни след като 7 месеца не се е играл баскетбол.

Отборът има и нов кондиционен треньор – Кирил Райков.

„Треньорското ръководство свърши много работа в подготвителния период, за да сглобим според възможностите ни един отбор, който достойно ще отстоява традициите на Ямбол в баскетбола“, даде оценка председателят на Управителния съвет на клуба Христо Христов.

„Идеята ни е да се направи едно ядро, което да е минимум за 2-3 години в отбора. Привлечените състезатели засега оправдават очакванията ни“, каза и Станислав Говедаров, зам.-председател на Управителния съвет на клуба, бивш капитан на Ямбол в продължение на 11 г. и 16 г. играч в отбора. Той припомни, че успехите в последните 10 г. са били с отбор, чието ядро е било без промяна почти 4-5 години. „На младите състезатели трябва да се даде път, за да могат да подменят ветераните. Напоследък баскетболът в България се е превърнал във ветерански спорт, болшинството от по-класните състезатели са на възраст 30 и нагоре години. Рядко има състезател под тази възраст да носи тежестта на отбора“, коментира още Станислав Говедаров.

По отношение на финансирането Тони Дечев и Христо Христов коментираха, че бюджетът за мъжкия отбор е най-ниският в Лигата, но във всеки мач ще излизат за победа и ще се стремят класирането да бъде възможно най-добро. Най-важната цел пред отбора е да се създаде ядро, за да може баскетболът на Ямбол да върви нагоре, уточни председателят на Управителния съвет и изтъкна: „Ние сме единственият баскетболен клуб извън София, който има четири отбора, които ще се състезават при мъжете – в Националната лига, в А група Юг – отборът на Стойо Чолаков и два аматьорски отбора, които играят за Б група Юг – Ямбол Б и ВР Олимпия“.

“За мен е чест, че за 12 сезон ще играя в Ямбол, който ми е дал много, надявам се още няколко години да играя в клуба”, коментира капитанът Стоян Петков.

Иван Лилов благодари за поканата да играе за Ямбол, сподели, че са жадни за игра и ще го покажат на терена.

About the Author :