С картините на Стефан Бъчваров 110 години след рождението му

DSC00055С изложба от 27 творби от колекцията на ХГ „Жорж Папазов“ бе отбелязана 110-та годишнина от рождението на големия ямболски художник Стефан Бъчваров. За юбилея, отбелязан на 8 септември вечерта при на закриването на пленера, посветен на него – „Певецът на Тунджа“, бяха дошли дъщеря му Мира Бъчварова и внучката му.

Изложбата и творческият път на художника бяха представени от изкуствоведа Стойка Цингова. Подредените картини са от 60-те, 70-те и 80-те години на 20-ти век. Това е неговото зряло творчество, с оформен стил и сюжет, а Стефан Бъчваров е разпознаваем във всяка от творбите си. В стилистично отношение картините изглеждат сякаш създадени на един дъх, отбеляза изкуствоведът. Това впечатление противоречи на разказите на неговите ученици, наблюдавали го как работи. Той дълго се взирал и наблюдавал природата DSC00087преди да нанесе мазката и дълго е смесвал боите, за да получи търсения тон. Към експозицията са добавени и няколко негови ранни творби, които характеризират търсенията на младия Бъчваров. Рисунките му се характеризират с умело съпоставяне на черно и бяло, на линия и петно. Отличават се с ясна и категорична линия. Стойка Цингова увлекателно представи творчески път на Стефан Бъчваров – духовен наставник и вдъхновител на няколко поколения художници от Ямбол и региона. „Няма художник в Ямбол, който да е бил докоснат от неговата аура и да не е усетил върху себе си неговото благодатно влияние“, бяха думите й.

Роден е на 2 декември 1907 г. Получава образованието си в гимназията на родния град през 1925 г. В Художествената DSC00038академия учи декоративно изкуство при Харалампи Тачев. В края на живота си художникът разказва, че първите окуражителни думи, за да поеме по пътя на изкуството, са дошли от приятеля му художника Георги Попов-Джон. От 400 кандидатстващи в Академията, са приети 13, той е един от тях. Дипломира се през 1931 г. и още същата година участва в изложба на завършващите, показана в София и Варна. До смъртта си през 1978 г. той поставя 8 самостоятелни и юбилейни изложби, няколко съвместни  изложби, участва във всички общи изложби в града. Бъчваров е един от учредителите на Групата на ямболските художници и личност, около която гравитират всички творци.

Макар почти целият му творчески път да е свързан с преподаването, той оставя богато творческо наследство. Неговата обич DSC00059към изкуството и любовта му към река Тунджа му носят прозвището „Певецът на Тунджа“, дало името на международния пленер. Макар и завършил декоративно изкуство, негово призвание е живописта. Най-много го изкушават пейзажът и натюрмортът. Изобразява природата в различните й състояния – творбите му са своеобразни природни импресии. Стефан Бъчваров подчинява творческите си търсения на един обект – на реката. Претворява я многократно в платната си, палитрата му е богата, пълна със сложни тонове. При натюрмортите често използван елемент са вазите с цветя – винаги различни, но винаги пълни с разкош, пресъздават различни настроения.

Стефан Бъчваров е от художниците, които независимо от политическата ситуация, не изменят на убежденията си относно естетиката в изкуството. Той не прибягва до средствата на социалистическия реализъм, не третира, характерни за онова време сюжети, не се домогва до известност. Остава верен на себе си. И това, че популярността му е само регионална е единствено, защото самият той е пожелал да не бъде по друг начин.

DSC00061 DSC00032 DSC00033 DSC00034 DSC00035 DSC00036 DSC00037 DSC00039 DSC00040

 

About the Author :