С изложба от репродукции на ренесансова поема стартираха Дните на италианската култура в Ямбол

IMG_5019Дните на италианската култура в Ямбол стартираха днес, 19 ноември, в Областната администрация, с откриването на изложба репродукции от творбата на епичния поет Лудовико Ариосто, озаглавена “Орландо Фуриозо”, т.е. “Бесният Орландо”. Откри я областният управител Димитър Иванов. Идеята за тази изложба е подсказана от почетния консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио. Целта е била да бъдат поканени ученици, които изучават италиански език, за да се докоснат до творчеството на този велик автор, до езика на Ренесанса и да почувстват духа на Италия от онова време. На събитието присъстваха ученици и преподаватели от трите училища в града, където се изучава италиански език – Профилирана гимназия “Васил Левски”, Професионалната гимназия по икономика и Професионалната гимназия по строителство и архитектура “Кольо Фичето”.

IMG_5021Изложбата  представлява 50 пана на части от поемата в оригинал и в превод, предоставени от Италианския културен институт в София.

Лудовико Ариосто е най-значимият италиански автор по времето на Ренесанса. Ражда се през 1474 г. в град Реджо нел Емилия, умира през 1533 г. в град Ферара, където има негов паметник.

Епичната поема “Бесният Орландо” е писана 30 години, структурата й и е впечатляваща – смята се за една от н ай-дългите поеми в европейската литература. Изградена е от 46 песни, това прави 38 746 стиха. Сюжетът е следният: Орландо е християнският рицар, един от най-верните рицари на Карл Велики. Историята се развива на фона на войната между християните и сарацините. Битката се води от Карл Велики и африканския крал Граманте. В поемата има любов – това е невъзможната любов между Орландо и Анжелика. В  творбата има християни, сарацини, магьосници, както и митични същества, вкл. огромно морско чудовище и летящ кон. Поемата е вдъхновение за много по-късни автори, части от нея може да бъде срещната в “Дон Кихот”.

Най-интересното за нас е, че в последните си три песни Ариосто пише за българите. По времето на хан Крум българите са превзели Белград и отново воюват с гърците, за да запазят властта си. Когато българите се изправят срещу четирикратно по-голям противник и са на път да загубят битката, на помощ им се притичва главното действащо лице рицарят Руджеро.  Той помага на българите да спечелят битката и те го молят в знак на благодарност да стане техен цар.

Прочетени бяха пасажи, посветени на българите, с уточнението, че, за съжаление, цялата поема не е преведена на български език.

Учениците и преподавателите им по италиански език с интерес разглеждаха паната и коментираха средновековните текстове.

IMG_5016 IMG_5018 IMG_5024 IMG_5026

 

About the Author :

Leave a reply