С изложба на Панайот Янков тръгна новият творчески сезон в галерия “Кирил Кръстев”

IMG_3826С изложба на Панайот Янков за втора поредна година ямболското представителство на Дружеството на художниците откри новия творчески сезон в галерия “Кирил Кръстев” вчера, 19 септември 2018 г.

“Панайот Янков е от поколението на Коста Стоянов, Тодор Ялъмов, Петьо Попов- все художници, които пазят спомена за големия ямболски педагог и художник Стефан Бъчваров. Дори самото му творчество сюжетно е свързано със Стефан Бъчваров”, отбеляза при представянето Петър Тепсизов, председател на Групата на ямболските художници.

“Панайот Янков е от творците, чиито картини са насочени по-скоро към тях самите, отколкото съм зрителя, те представляват своеобразна мантра, която ги кара да се съсредоточават”, каза още Тепсизов. С това той обясни това, че повечето картини на Панайот Янков като че ли преповтарят в различни варианти един и същи сюжет.

Река Тунджа и околностите й трайно, почти неизменно присъстват в картините на Панайот Янков. Ала за разлика от Стефан Бъчваров, при Янков цветовете са ярки, а четката е действала със замах и енергия.

Петър Тепсизов подчерта ентусиазма и желанието, с които Панайот Янков работи, макар че не се е обучавал академично.

Самият Панайот Янков благодари на организаторите  на изложбата, а така също и на директора на Дома за стари хора, където живее, за създадените условия да рисува.

IMG_3820 IMG_3821 IMG_3828 IMG_3829 IMG_3830 IMG_3831 IMG_3832 IMG_3833 IMG_3834 IMG_3835 IMG_3838 IMG_3840

About the Author :