С изложба на моден дизайн от Ани Добараджиева “Зора” откри творческия си сезон

IMG_0677С оригинална изложба – моден дизайн на Ани Добараджиева вчера, 1 октомври 2019 г., беше открит творческият сезон в арт залата на читалище “Зора” в Ямбол. Младата художничка и дизайнер гостува на читалището вече за трети път.

Ани Добараджиева е завършила “Рекламна графика” в Художествена гимназия “Димитър Добрович”-Сливен и през целия си съзнателен живот се е занимавала с изкуство. Неин преподавател е бил Ташко Попов, за когото тя не пести думите си на признателност. Казва, че на Ташко Попов дължи цялото си развитие като художник, той е експонирал първите й две изложби в същата зала и “искрено съжалявам, че не е тук сред нас, за да съпреживеем тази IMG_0666емоция заедно”. Миналата година Ани е завършила “Мода” в  Художествената академия и творбите, които показва сега в арт салона на “Зора”, са резултат от четиригодишния й курс на обучение. Включени са илюстрации, портфолиа, фотографии и част от дипломната й колекция “Измерения”, от където идва името на самата изложба.

Стойка Цингова, изкуствовед и член на читалищното настоятелство, определи изложбата като предизвикателство, а то започва от там, че представянето на модата по този начин излиза от традиционните представи за ревю. Включени са елементи от цялостната творческа дейност по създаването на модния продукт, а не само крайният резултат. Показани си както готови дрехи от две IMG_0681колекции на младия дизайнер, така и модни скици, необходими за създаването им и правени по време на обучението й в Академията.

“Стилът на Добараджиева следва чистата линия на силуета. Конструкцията на моделите е ясно четима. Използваните елементи са дискретни и допълват структурно формата на дрехата. Десените, които използва, са приглушени, често едноцветни, но точно подбрани, за да могат да подчертаят този силует”, отбеляза Стойка Цингова. С колекцията “Rue Noir” Ани е участвала в седмото издание на Sofia Fashion Week миналата 2018 г. Модните критици я определят като “един съвременен прочит на елегантния мъжки костюм, преобразен в стилен стрийт стайл, който навлиза с големи темпове и в дамския гардероб.” IMG_0664Подходящ е за дами със забързано ежедневие. Колекцията “Dimensions” или “Измерения” е дипломната работа на Ани. Тя е стъпва върху идеята за катарзис на всичко натрупано, за да се постигне абсолютната чистота, чрез която “тялото и душата е се подготвят за преминаване в следващо измерение, т. е. следващ етап от живота”. Колекцията е така построена, че сложните силуети се опростяват чрез отнемане на елементи, за да се постигне съвършено изчистена кройка и материя, подчерта изкуствоведът. Рисунките също се отличават с чистота и лекота на линията, на което най-вероятно са повлияли дългогодишните занимания на младия творец с рекламна графика.

Пожеланията към Ани Добараджиева от многобройните й приятели, близки и просто любители на красивото бяха не само да завладее, но и да се задържи дълго на националните, а защо не и международни подиуми.

IMG_0665 IMG_0667 IMG_0668 IMG_0669 IMG_0670 IMG_0671 IMG_0672 IMG_0673 IMG_0675 IMG_0680

About the Author :

Leave a reply