Изложбата “Погалени Вълшебства” на Мирела Венциславова за Международния ден на хората със слухови дефицити

IMG_3993Втората самостоятелна изложба “Погалени вълшебства” на младата, едва 21-годишна художничка от Русе Мирела Венциславова, беше открита вчера, 28 септември, във фоайето на Ритуалната зала в Ямбол. Поводът за изложбата е Международният ден на хората със слухови дефицити, който се отбелязва всяка година в последния ден на месец септември. Това е възможност на нечуващите хора, каквато е и Мирела, да изразяват себе си чрез своите умения и способности, да заявяват себе си като пълноценни личност, въпреки липата на слух.

Изложбата “Погалени Вълшебства” е организирана от СНЦ “Дунавско сияние “- Русе, специализиран медиен сайт “Ние Ви чуваме” – София и ОП “Туризъм и култура” – Ямбол. За присъстващите гости със слухови проблеми беше осигурен преводач на жестов език – Силвия Осиковска, една от най-добрите професионални преводачи на жестмима.

IMG_3965Мирела Венциславова е възпитаничка на НУИ “Проф. Веселин Стоянов” в Русе. Първата й самостоятелна изложба “Сътворени от тишината” е през 2017 г. Нейни графики красят Литературен алманах “Още са живи крилатите хора” и Литературен сборник “Молитва”. Участничка е в множество изложби и арт фестивали от регионален и национален характер.

Представен беше кратък филм, разказващ за Мирела и нейното творчество. Във филма, озвучен от нейна приятелка, талантливото момиче споделя, че пълната тишина, от която е заобиколена, не й пречи да твори. Защото именно Тишината е причината да започнеш да чуваш езика на красотата – онзи език, на който се разбират всички души. Напоследък рисува с графичен таблет. Предпочита графиката, иска да бъде илюстратор и да се занимава с анимация. Самите й картини са изпълнени с приказност, пренасят те в света на вълшебното и нереалното.

От името на ямболските домакини топли думи отправи Ваня Сулеменко, шеф на ОП “Туризъм и култура”. Художникът Цветан Казанджиев, видимо развълнуван, сподели възхищението си от изложбата. Светът на художничката той определи като дълбоко осмислен и много изстрадал, а техниката, с която рисува, е впечатляваща за млад човек.

Бяха прочетени поздравителни адреси към Мирела Венциславова от кмета на Русе и от председателя на представителството на художниците в крайдунавския град. Разменени бяха подаръци и грамоти.

Припомнено беше, че става традиция Ямбол да подкрепя и да дава тласък в изявите на таланливи млади хора с различни дефицити. Тази година литераторът Росен Карамфилов, който е с двигателни проблеми, получи първа награда в националния конкурс “Душата на един извор” и след това стана поет на София. Сега даваме поле за изява на Мирела.

IMG_3968 IMG_3971 IMG_3972 IMG_3975 IMG_3978 IMG_3981 IMG_3982 IMG_3984 IMG_3986 IMG_3995

 

About the Author :