С дрехите на предците ни се запознаха малчуганите в Етнографския комплекс

SAM_2010С някогашните мъжки и женски дрехи от Ямболския край и специфичното женско забраждане карпош се запознаха днес, 20 юли,  децата, участващи във “Ваканция в музея 2017”  – занимания, които имат общо едномесечна продължителност. В сенчестия двор на Етнографския комплекс в Каргона те видяха, а и лично докоснаха различните части от облеклото на предците ни – женската риза, сукман, пояс, престилка и забрадка, както и мъжките риза, пояс, потури и калпак. Женските дрехи са украсявани с пъстри шевици, а мъжките – с гайтани, научиха те. Както и че нашите прадеди са ходили с едни и същи дрехи и зиме, и лете, за празник е било новото, а за делничните дни оставяли по-старото си облекло. Всичко се е изработвало ръчно от жените. Интересна подробност е, че мъжкият пояс в Ямболския край е един от най-дългите – стига до 7 метра.

SAM_2035Музейните работници облякоха пред малчуганите приготвените манекени, а най-интересното настана, когато децата сами започнаха да се издокарват с едновремешните “аксесоари”, казано по сегашному – момчетата препасвах пояса и се киприха с калпак, който е музеен експонат, а момичетата се забраждаха по един от най-стародавните начини на слагане на забрадка – карпош. Преди това научиха, че косите на жените са били винаги сплетени на плитки. Неомъжените жени са ходили с непокрита глава, а омъжените – винаги със забрадка. След това децата разгледаха и по-съвременен тип шапки в етнографската сбирка.

Познавателната част от заниманията бе редувана с игри от старо време – “Казанчето ври”, “Оракуле кажи ми…” и пр. И тъй като предния ден малчуганите се запознаваха с историята на кукерските маски и затова “пътуваха 100 години назад във времето”, по инициатива на едно от децата тази сутрин започнаха с неговия забавен  разказ, който се случва  1033 години напред в бъдещето, когато… земята е завладяна от котките, а хората са им домашни любимци. Така в летните занимания в двора на Етнографския комплекс знанието за миналото и необузданата детска фантазия вървят ръка за ръка.

SAM_1998 – Копие SAM_2000 – Копие SAM_2009 SAM_2016 SAM_2018 SAM_2022 SAM_2024 SAM_2030 SAM_2032 SAM_2037 SAM_2039

 

About the Author :