С декларации по интернет ямболлии спестиха 35 000 лв. данъци

NAPНад 35 000 лева данък върху доходите спестиха 1148  клиенти на НАП Ямбол, които подадоха до 31 март 2015 г. подоходните си декларации по интернет. Това показват обобщените от началото на кампанията данни на териториалната дирекция на приходното ведомство. В сравнение с миналата година се наблюдава тенденция на чувствителен ръст на подадените чрез интернет декларации за облагане на доходите. На хартиен носител до момента са подадени 2306 формуляра, а чрез интернет са декларирали доходите си 308 клиенти притежаващи ПИК и 840 – с електронен подпис.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица изтича на 30 април, като до тогава трябва да се плати и дължимия данък. От НАП напомнят на своите клиенти, че най-лесно гражданите могат да подадат декларации с персонален идентификационен код. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. До момента в ТД на НАП Ямбол са издадени над 4 000 персонални кода на физически лица.

Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, с ПИК се подава и справката за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ). Чрез персонален код вече може да се подаде и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.

Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки можете да получите от сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.

 

About the Author :