С военни почести откриха паметника на загинали в Балканската война войници

1Военнослужещи от 42-ри механизиран батальон – Ямбол и военният оркестър на 2-ра механизирана бригада от състава на Сухопътните войски взеха участие в ритуал по откриване и освещаване паметника на 19 български войници, загинали в Балканските войни, който се състоя днес, 12.05.2018г. в местността „Убитите войници“, край пограничното с.Странджа, област Ямбол. Паметта на героите бе почетена по инициатива на Община Болярово, със съдействието на 42-ри механизиран батальон – Ямбол и военния оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада с диригент капитан Цветомир Василев.

2Областният управител на Ямболска област Димитър Иванов прие строя от капитан Йордан Александров – началника на караула в чест на откриването на паметника, след което поздрави личния състав и заедно с кмета на Община Болярово – Христо Христов символично прерязаха лентата на новия паметен знак в прослава на героите от 1912-1913 година. Паметникът беше осветен от Агатополският епископ Йеротей, който отслужи заупокойна молитва за героите, оставили костите си тук, на рида „Кара Тепе“, в китния странджански край на България.

3_OKНа тържествения ритуал присъстваха народният представител Николай Пенев, кметове и заместник-кметове на общини, представители на държавни структури.  Немалко родственици на загиналите български войници от различни краища на страната също присъстваха, както и малцината жители на паметното странджанското село. Паметта на убитите герои беше почетена с едноминутно мълчание, тържествени слова и поднасяне на венци и цветя.

4_okВ словото си пред присъстващите областният управител изрази своето задоволство от това поредно доказателство, че националната памет е жива, както и от факта, че Министерството на отбраната успя да осигури средства за изграждането на войнишкия паметник. „Днес, 19 български герои на честта отново сякаш оживяха и възкръснаха над ужаса на войните, като ни посочиха един от изворите на гордост и самочувствие – за чест и слава в името на патриотизма и идеалите на славните пазители на Отечеството“ – това каза кметският наместник на с. Странджа Иванка Чалъмова пред почетните гости на селото в този ден – наследниците на  свидните жертви от 15 юли 1913г. пред лобното място.

5_OKВ памет на смелите войници от 1912 –1913г. почит отдадоха и представители на родолюбивите организации в Ямбол и Клуб „Георги Дражев“ към Националното дружество  „Традиция“.

През 2017г. чрез Областната комисия „Военни паметници“ Министерството на отбраната одобри и изцяло финансира изграждането на паметник в област Ямбол и ремонта на четири паметника на загинали във войните, намиращи се в селата от областта Голям Дервент, Добрич, Ботево и Борисово. В областният регистър на войнишките паметници са включени общо 105 паметници от цялата област.

Господин Димитър Димитров е авторът на паметника край с. Странджа, който остава за идните поколения, за да увековечи героичния път на българския войник от Балканските войни.

6 7 9

About the Author :