С беседа за християнското семейство започнаха Дните на православната християнска младеж и семейство в Ямбол

IMG_5049С вечерна служба, водена от архиерейския наместник архимандрит Димитрий и беседа на тема “Християнското семейство” в храма “Св. Николай Чудотворец”, снощи, 19 ноември 2018 г., бе сложено началото на Дните на православната християнска младеж и семейство в Ямбол. Лекцията беше изнесена от доц. д-р Свилен Тутеков, преподавател в Православния богословски факултет на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”, а сред присъстващите бяха зам.-областният управител Христо Колев и зам.-кметът на Ямбол Илияна Бицова.

Лекторът определи като подвиг това двама души, които живеят във взаимност, да споделят тази своя взаимност с някой трети, а след това четвърти, пети, т.е. с децата си.

IMG_5053Доц. д-р Свилен Тутеков обърна внимание, че днес ние сме самовлюбени в нашите собствени амбиции – да дадеш най-добро образование на децата, да ги облечеш в най-хубавите дрехи, да им дадеш някакво бъдеще. Демографската криза е породена днес не от икономически причини, а защото повечето деца възпрепятстват професионалните кариери; защото при повече от едно дете родителите не мога да му осигурят толкова добро образование, материално осигуряване, бъдеща професионална реализация. Той призна, че и това е важно, но амбициозност не може да замести естествения резултат от взаимната любов, каквато са децата. В много по-лоши икономически условия хората са склонни да имат повече деца, отколкото съвременния самовлюбен, прекомерно амбициран, уж цивилизован човек, който не намира време и сили да се откаже от нещо в своя собствен живот, за да отдаде, подчерта лекторът.

IMG_5052Той заяви, че понякога сме прекалено критични към младите хора, а младият човек е човек, който се интересува от нещо жизнено важно, той търси смисъла на живота си. Живеем в култура, която се опитва да атрофира всички ония склонности на младия човек да се интересува от нещо смислено, да го направи по-повърхностен, по-незаинтересуван от екзистенциалните въпроси, от въпроса “кой съм аз”. В това забързано време младият човек е зает да намери някаква професионална реализация, да има прилична работа, прилични доходи и някак си между другото, пътьом създава връзки и отношения, ражда деца, установява някакви съжителства без брак. Темата за брака, за семейството, за децата става нещо съпътстващо, мимоходом, нещо което се случва покрай всичко останало, а не е нещо, което е в центъра на неговото съществуване. “За това сме виновни всички ние, защото дори в нашето християнско-църковно говорене за брака, ние сме го отчуждили от тайната, от смисъла на човешкото съществуване. Морализаторстваме за брака, говорим за него като за онази институция, която трябва да възпита. И това е важно, но младият човек е склонен да се бунтува против всичко, той IMG_5051не е склонен да се ангажира с нещо, което му носи отговорност. Отговорност е ключовата дума. В днешно време младият човек не може да свърже свободата с отговорността.  Мисия на църквата е да възпитава всеки един от като свободна и отговорна личност. Това липсва и в нашия обществен живот, и в нашата църковна нагласа”, подчерта лекторът. “Защото младият човек няма нужда от морални рецепти и напътствия. А в днешната безпътица, някъде дълбоко в душата на младия човек е жаждата за смисъла. Ние трябва да му осветлим темата за брака и семейството именно във връзка с това какво е смисълът на неговия живот”, допълни доц. д-р Свилен Тутеков. Бракът е мястото, онази общност, в която човек може да се научи да общува с другия и това да го прави свободен, и в същото време свободен чрез отговорността към другия.

Лекторът подчерта, че днес има мащабен провал на институцията брак – около 50 процента от браковете се разпадат.  От друга страна може би над 50 процента от младите хора не желаят да встъпят в брак, именно защото “рискуват” да поемат отговорност, а младият човек не е свикнал на отговорност.

IMG_5050Засегната беше и темата за възпитанието на децата. Любовта е основният принцип, върху който се изгражда общението между двамата съпрузи и възпитанието. Атмосферата на любов в семейството е онова, което оставя най-дълбокия печат върху децата. Действеният пример на съпрузите – те да показват какво значи любов на един към друг, е най-доброто възпитание. Ние можем да възпитаме нашите деца като много успешни личности, но ако те не са запазили спомена от уюта, този квас на любовта, който е истинското християнско семейство,  в тях ще остане една празнота и травма, която ще е дефицит за цял живот, подчерта лекторът.

“Съвременният човек вече много трудно жертва от себе си, той не е склонен да се посвещава на другия. Не живеем в общество на ценности, в него властват други, квазиценности – конкуренция, успеха, състезателния дух… Това са “ценности”, които са напълно несъвместими с ценностите, които могат да изградят истинско брачно съжителство и водят към любовта – саможертвата, жертва за другия, посвещението. В съвременното общество това се считат за слабост, за липса на идентичност, за неспособност да си успешен”, коментира  доц. д-р Тутеков.  Християнството поставя другия в брака като безусловна необходимост за това човек да извади от себе си онова, което Бог му е предложил. Бракът е предложен на човек от Бог, за да осъществи смисъла на живота си, беше категоричен лекторът.

Беседата завърши с поставяне на въпроси от присъстващите и коментари по поставените проблеми.

Днес, 20 ноември, свещеноиконом Стоян Илиев ще отслужи вечерна служба в храм „Свети Георги Победоносец“ от 17:00 часа.  В същата църква от 18:00 часа е началото на беседата „Домашната църква като начало на духовния живот“, подготвена от доц. д-р Мариян Стоядинов, преподавател в Православен богословски факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. На 21 ноември, сряда, на празника Въведение Богородично, програмата започва от 9:00 часа със сутрешна служба, отслужена от протойерей Янко Янков в църква „Успение на Пресвета Богородица“. След това, от 10:30 часа, отново в храма, доц. д-р Димитър Киров, преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ще води беседа на тема „Християнско семейство или живот без брак“.

 

About the Author :

Leave a reply