“С Апостола в сърцето” отбелязахме 180 г. от рождението на Васил Левски

SAM_1981Под мотото “С Апостола в сърцето” бе отбелязана 180-та годишнина от рождението на Васил Левски в зала “Археология” на Регионалния исторически музей с подкрепата на Общински комитет „Васил Левски“-Ямбол. Събитието бе част от програмата „Ваканция в музея 2017 г“.  Христина Женкова, уредник в музея и председател на ямболския клон на комитета, поясни мотото – целта на организаторите е Левски да остане в сърцата на децата така, както е заел трайно и неизкоренимо място сърцата на възрастните. Презентацията показа снимки на Васил Левски, негови лични вещи – камата му, кръстче, личния му пистолет и сабя, косите му, неговото тефтерче, както и места, свързани с Апостола. Децата държаха в ръцете си печата на четата на Жельо войвода, докосван от Левски, както и същата марка пистолет, каквото е било и личното му оръжие – все притежания на музея. Присъстващите научиха и кои са личностите от Ямбол и региона, познавали лично Апостола.  Те само трима. Единият е Жельо войвода от Ямбол, който SAM_1983през 1867 г. е помощник в четата на Панайот Хитов, където Левски е знаменосец. Със  Стефан Караджа, роден в дн. с. Стефан Караджово, се запознават в Първата легия на Раковски. По-късно се разделят по идейни съображения – Караджата тръгва с четата на Хаджи Димитър, а Левски вече е убеден, че трябва да се създаде вътрешна революционна организация. Третият ямболия, познавал го лично, е Георги Дражев. Той е имал една среща с Левски в Сливен, където е получил задачата да създаде революционен комитет в Ямбол и я е изпълнил.

Изпълнена с много смисъл бе и лекцията, изнесена от Христа Женкова. Тя подчерта, че Левски пръв е достигнал до простичката и гениална мисъл, че българите първо трябва да се освободим в съзнанието си, а след това, ако пожелаем, ще постигнем и политическата си свобода. Той е най-завършеният революционер в историята на България, SAM_1987подчерта тя, единственият ни политик, осъществил идеята си, макар и да не е доживял до това. Създал е една съвършена организация. Членуващите в нея са познавали не повече от двама-трима свои съратници, познавали са се с псевдоними, Левски въвежда дегизировката. Левски не е завършил висши образования, не се е срещал с политическия елит на Балканите и в Европа и въпреки това е надскочил времето си –той  говори за република във време, когато в Европа не се говори за това.

Левски стряска и след Освобождението. 17 години се изгражда паметникът му в София, инициативата е на руския губернатор Алабин, проектиран е от чех. Карловци събират пари и му правят паметник, управляващите отказват да SAM_1989дойдат на освещаването му и така още 7 г., та през 1914 г. карловци си го освещават сами. Съгражданите му правят родната къща на Левски къща-музей, правят паметник на майка му –  управляващите пак не идват за откриването. Затова пък паметниците на Левски в цялата страна, досега около 150,  са отрупани с цветя, той е в сърцата ни. Думите на Левски са запазени в неговите писма. С годините той трябва да стане за нас българите идея – така да се доближим до Левски, а не чрез паметниците, завърши Христина Женкова.

На финала всички присъстващи се отправиха да отдадат почит пред барелефа на Васил Левски на сградата на едноименната гимназия в Ямбол, а децата положиха цветя.

 

About the Author :