Съучениците Славов и Стойков остават в играта за кмет на ГЕРБ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа общинското събрание на политическа партия ГЕРБ-Ямбол били номинирани четири имена за атака на кметските избори наесен. Титулярът Георги Славов, който изпревари партийния форум и сам обяви, че e готов и за трети мандат, общинският лидер на герберите в последните четири години Александър Стойков, бившият заместник-областен управител Нели Кадиева и настоящият областен управител Димитър Иванов, трябвало да обсъдят за кмет редовите членове на ГЕРБ.

Нели Кадиева си направила самоотвод, същото сторил и губернаторът Димитър Иванов, който има стаж и като народен представител, макар и кратък. Запознати с нещата твърдят, че Иванов всъщност не станало ясно дали си прави самоотвод, тъй като, когато се стигнало до тази част от пиесата, той излязъл от залата под предлог, че  го търсят по важна държавна работа.

Така в следващата фаза от ситото предхождащо истинската кметска битка отишли Георги Славов и Александър Стойков. Стойков, който също бе за късо време народен представител от ГЕРБ, е съученик на настоящия двумандатен кмет. Именно Стойков получи най-много гласове при последните избори за Народно събрание, но след това листата бе пренаредена от областния лидер на герберите Георги Славов.

Този факт не се отрича от никой в редиците на Бойко Борисов. За сметка на това,  досега винаги Александър Стойков е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ. Той координира всичко, той държи партийната хазна, твърдят близки до тази партия съграждани. Това, всъщност, бе пределно ясно на последните избори – Стойков, който, да не забравяме, е общинският лидер на ГЕРБ в Ямбол, се слави като много подреден човек, имащ изрядна дисциплина.

Дали е възможно между двамата някогашни съученици да има истински конфликт или се имитира противопоставяне, за да е малко по-шарена играта? Стойков е човек, който не обича публичните изяви, и по тази линия е малко вероятно да са наеме с отговорността да е начело на града. Той не е близък и с нито един от лидерите на партията – и Бойко Борисов, и Цветан Цветанов надали досега са се вглеждали внимателно в Стойков. Така че е по-вероятно той, в крайна сметка, да бъде вариант „Б”  за вота на 25 октомври, ако стане грешка, и съдът обяви за виновен кмета Георги Славов.

Спряганият щедро в последните една-две седмици като кандидат за кмет Стоян Драгнев изобщо не е в пъзела като владетел на Бялата къща. Ала рязкото му влизане в играта не е изключено. Това пак опира до решението на Темида. Особено ако Александър Стойков наистина се е разбунтувал и е решил да излезе от сянката на Славов. Осем години са период, в който човек прави и преоценки…

Борислав Ненов 

About the Author :