Съсипването на Центъра на Ямбол е предостатъчно! Улица „Търговска” поне не пипайте!

DSC08221Този път вече ще е престъпление да се подлъгваме по красиви картинки, нарисувани от архитекти и кметски екип, които явно си мислят, че Ямбол започва от тях. Не започва от тях, ала могат да бастисат страшно много от и без това, през 70-те години на миналия век, при така наречения социализъм, съсипания стар център на града ни.

При този подчинен Общински съвет, мнозина от градските „старейшини” са 100 процента на хранилка.

Други индиректно са в ръцете на кмета Славов, трети никога не  са били наясно какво се прави в градския парламент, четвърти са с криминално минало, а някои и с криминално бъдеще. И така Ямбол навлезе в гаден период. Така нареченото модернизиране и преустройство на центъра на града глътна пет и половина милиона лева. Били по европейски проект, така че ямболлии щели само да доплащат малко, казват някои.

DSC08218Не е толкова малко – първо, особено когато градът е обран бостан, и второ – с европейски пари можеше да се направи нещо далеч по-смислено. Не да се опитваме да съживим „Ямболен”, разбира се, още повече, че химическият комбинат никога не е бил общинска собственост. Но не ми се иска да излезем в пенсии, ако изобщо има пенсии във фондовете, разбира се, а да продължим да се препъваме по всяка улица. Не че не се правят тротоари или не се кърпят улици, но темпото е такова, че поне за моето поколение не дава никакви надежди.

Няма да пропусна нещо много важно – кметът Славов, който отива към края на втория си мандат, има едно силно качество. Той е последователен и енергичен. Удържа на различните атаки заради премахването на незаконните гаражи по кварталите. Оправи ужасните тротоари пред блоковете в ж.к. „Зорница”, изгради места за паркиране пред някои блокове на „Графа”. Появиха се не малко детски площадки, пак из кварталите. Ромският блок 20 няма да го коментирам дълго – там и аз се подписах в подкрепа на кмета, когато някои местни политици искаха да го съдят.

DSC08219Блок 20 нямаше място в Ямбол. Той бе станал кенеф – извинявам се пред дамите, но обществена тоалетна не върви за това, което имаше в този блок. Същевременно, и при премахването на блок 20, Георги Славов допусна голям гаф. Вместо да подготви временна стряха за ромите, той ги остави под дъжда. И стана пак гаф – второто съсипа в значителна степен първото, махането на този вонящ цирей.

…Преди време ми попадна сборникът с есета на Георги Господинов „ Невидимите кризи”. Нашият съгражданин, който иначе е много добър писател и есеист, разсъждаваше напоително и нежно за страданията на смуглия етнос от блок 20. Не ми се искаше доскоро да го казвам, но ще го кажа сега, защото ми втръсна  или да парфюмираме проблемите, или за тях да се говори с езика на бюрократите. Алинея, член, параграф. Там няма човек. Често няма и никакъв смисъл – да си го припомним.

DSC08222А почетният гражданин на Ямбол Георги Господинов, това личеше ясно в текста, не бе ходил никога в тази част на града – около блок 20. И текстът му, може би, е писан в хотелите на Дубровник , или в софийския му апартамент.

Толкова за блок 20. А, да, и още нещо важно около този „епос”. Като всяко начинание, и в оная подписка имаше първи имена. Щеше ми се да вярвам, че не чакат осребряване на участието си, или благодарност под друга форма, ала стана точно така.

Няма да им казвам имената, който следи обществения живот на Ямбол, лесно ще се досети за кои иде реч.

AfishiНо към началото, макар че и другото е важно. След като видяхме истинската идея, изпълнението на проекта за модернизирането на центъра на арх. Семерджиев, сега, или поне аз тия дни разбрах, щяло да има и втори етап.

Сакън! Колкото бастисахте, колкото изхарчихте, и колкото ядове създадохте и на „обикновените граждани”, и на хора от малкия бизнес, и на гостите на Ямбол да допуснем, че има и такава, e прeoстатъчно. Парите, пет милиона и половина, потънаха в бетона, край Безистена ще има всевъзможни бутафории, вече големите дървета вероятно няма да оцелеят в тази циментова джунгла. Тук ще си позволя едно питане – танкове ли ще газят по центъра, та наляха толкова бетон, колкото някога правеше Домостроителния комбинат за месеци?

И понеже ТОВА, КОЕТО СТАНА, няма връщане, то е като оная приказка за боя и е….то, да опитаме поне другото. Да изплуваме от умората и апатията. И да прекратим тия скудоумни упражнения, които ще захапят улица „Търговска” и ларгото от Безистена към парка. Защото това именно е ВТОРИЯ ЕТАП от преустройството на центъра. Не слагам удивителни, но вероятно е като призив, като апел. И има патос. Не съм особено по патоса, но се налага. Милиони потъват, а центърът става по-лош. С пари, които можеха да намерят разумно „усвояване”.

И последно – тия динозаври, всъщност, а не преовлажняването на почвата пращат края на „модернизирането” чак в края на октомври. Така че ще се порадваме и на лятото с разкопан център. Голям кеф! Ако имах тъща в Париж или поне във Велико Търново, сега щях да я поканя на гости.

Пък и тия, пустите му динозаври, как не можаха да се появят в Ормана. И как толкова време прословутата комисия от София, при кмет и Общински съвет на ГЕРБ, не даде становището си. Археолозите вече да са открили прапрапралелята на чудовището от Лох Нес.

Или и за тази работа трябва да се намеси лично и решително  Бойко Борисов?…

Борислав Ненов

About the Author :