“Сънуващата вълци” – изложба колаж на Павлина Сърбова

Прелитащи гълъби, дами от една друга епоха, стари ямболски сгради и въобще снимки от стария Ямбол; усещане за сън – не случайно така са озаглавени повечето творби, за прелетял през съзнанието спомен, за нещо било и безвъзвратно загубено, за красота, романтика и светла тъга – това е носят творбите от изложбата колаж на Павлина Сърбова, открита вчера, 22 октомври 2019 г. в залата на Безистена в Ямбол. Експозицията е част от проект „Сънуващата вълци“, финансиран от Българския фонд за жените.

Изложбата беше представена от изкуствоведа Стойка Цингова. За предисторията на проекта и за неговата реализация разказа самата Павлина Сърбова.

Публикуваме дословно казаното от Стойка Цингова при откриването на експозицията:

„Настоящата изложба е награда от конкурс за артистични проекти на жени ВСИЧКО Е НАРЕД/EVERYTHING IS JUST FINE 2019, осъществен от Български фонд за жените.

Тя представя цикъл от 20 творби с формат 70 Х 100, изпълнени в техниката колаж и е един поглед навътре към себе си, опознаване на себе си чрез съновидението.

Колажът е техника, при която различни фрагменти като текст, цветни хартии, изрезки от вестници и списания и пр. изграждат изобразителното пространство. За да бъде колажът добре направен, трябва да се съобрази балансът между отделните елементи, те да бъдат съвършено прецизирани, за да не се изгуби добрият вкус. В колажите на Павлина Сърбова този баланс винаги е постигнат в отлична хармония, не дразни, не е бъбрив и крещящ. С времето тя е изработила собствен почерк и е лесно разпознаваема, без да е банална и еднообразна.

Елементите, които Павлина Сърбова използва в своя цикъл, и които се откриват във всяка една творба, са образът на жената, птиците и обекти от градската среда на Ямбол. Всеки елемент е символно натоварен и може да бъде начало на една отделна история.

Пейзажите и сградите от град Ямбол могат да бъдат тълкувани като препратка за принадлежността на авторката към града, като негов жител.

Жената в колажите на Паола е винаги красива, грациозна и пълна с духовна енергия. Понякога е замислена и вглъбена в себе си, а друг път – закачливо обърнала поглед към зрителя. Изключение прави една творба, която поставя началото на цикъла. В нея жената е активна и нападателна като „хищник“, силна и покоряваща. И не случайно нейният образ кореспондира с образа на вълка, който в много евразийски митологии е възприеман като родоначалник или като възпитател на родоначалника на племето.

В композиционно отношение творбите на Павлина Сърбова са прецизно балансирани. Всяка една има собствен ритъм, който задава ритъма на цялата експозиция. Едни са по-спокойни, други – по динамични, но погледнати заедно те сформират цялостното въздействие на проекта.

За това допринася и монохромното колориране на творбите, както и редуването на цветните петна с колажираните елементи.

„Сънуващата вълци“ е една експозиция натоварена със символиката на съновидението и личното и съкровено съпреживяване на образите; едно предизвикателство към чувствителността на въображението на зрителя …

Павлина Сърбова е автор, който активно участва в художествения живот на града. Работи в областта на колажа и художествения текстил.

Родена е в град Ямбол на 7 май 1966 г. Завършва специалност художествен текстил (1985) в Средно специално художествено училище „Димитър Добрович“, Сливен и педагогика на изобразителното изкуство (1987) в колеж „Св. св. Кирил и Методий“, град Дупница.

От 2001 до 2007 година работи като уредник фонд декоративно-приложни изкуства в ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол. Член е на СБХ (секция Текстил), на Национална камара мода – България и на Европейски моден съвет.

Има реализирани 15 самостоятелни изложби, участия в престижни национални изложби – „Приятели на морето“, „Алианц“, „Малки форми“, „Колажът“, „Есенен салон“ – София, Изложби на южнобългарските художници, БЯС и др., както в и международни изложби в Русия, Турция, Полша (Варшава), Украйна.

Реализирала е и няколко свои проекти: „Абстрактни проекции“, съвместно с ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол, представен в Москва (2004) в Българския културно-информационен център с подкрепата на НФК; „Алхимия на любовта“ – в Москва (2007), изложбена зала „Манеж“ и БКИЦ с подкрепата на НФК; „Съвременно българско изкуство“ – представителен щанд на изложение „Традиции и съвременност“ (2008) в изложбена зала „Манеж“ и БКИЦ с подкрепата на НФК; „Отразена светлина“ – Ямбол (2016, 2017) с подкрепата на Община Ямбол и ОП „Туризъм и култура“ – Ямбол.“

About the Author :

Leave a reply