Създател на световни шампиони стана „Личност на годината”

DSC02533Димитър Плочев, заслужил треньор по спортна акробатика, създал дузина световни и европейски шампиони, както и носители на Световната купа в този спорт, стана „Личност на годината” . Наградата му бе отредена от Фондация „Енчо Керязов” и е изключително заслужена от скромни и благ голям треньор от близкото минало на Ямбол.
Димитър Плочев, който е почетен гражданин на Ямбол, изведе до златните медали смесените двойки по спортна акробатика на града, в които винаги участваше Димитър Минчев. Негови партньорки през годините бяха Маргарита Моллова, Боянка Ангелова и Евредика Любчева. Носителят на наградата „Личност на годината” създаде и световните шампионки и носителки на Световната купа на тройки жени Аргира Кърджалиева, Боянка Ангелова и Стефка Баракова.
Големият треньорски талант на Плочев превърна Ямбол в номер 1 в спортната акробатика през 70-те и 80-те години на миналия век.
Сега 67-годишният специалист е извън от спортната зала, поради здравословни проблеми и малко остана встрани от вниманието на ямболската общественост. Наградата „Личност на годината”, присъдена му от фондацията на Енчо Керязов, обаче върна Димитър Плочев под светлината на прожекторите, нещо, което този коректен и талантлив човек напълно заслужава.
Мнозина считат, че Плочев е въвел в тайните на спортната акробатика носителя на цирков „Оскар”, но всъщност нещата не са така-тази роля навремето изпълни блестящо Георги Плочев.

About the Author :