Съдят турчин за контрабанда на спортни обувки за над 47 000 лв.

sadОкръжна прокуратура –Ямбол предаде на съд турският гражданин Хамит Тюркаслан. Той е подсъдим за това, че на 06.05.2016год., около 01,30 ч., през ГКПП-Лесово, обл.Ямбол с товарен автомобил „ДАФ“ с полуремарке към него, без знанието и разрешението на митницата е пренесъл през границата на страната от Р.Турция в Р.България стоки за търговски цели в големи размери: 410 чифта спортни обувки „Nike“ на стойност 8 580 лв.; 880 чифта спортни обувки „New Balance“ на стойност 17 120 лв.; 780 чифта спортни обувки „Adidas“ на стойност 14 368 лв. и 320 чифта спортни обувки „Polo“ на стойност 6 880 лв., всичко  – 2 390 чифта спортни обувки от различни търговски марки, всички на обща стойност 46 948 лв. –  престъпление по чл.242, ал.1, б.”д” от НК.

Хамит Тюркаслан от гр.Газиантеп, Република Турция по трудово занятие бил шофьор на товарен автомобил. На 05.05.2016 г. в складово – товарна база в гр.Истанбул, Р.Турция, в ремаркето на управлявания от него товарен автомобил били натоварени в негово присъствие различни по вид си стоки с търговски характер, предимно текстилни изделия, сред които и неголямо количество обувки – 104 чифта, за митническия контрол на които получил от изпращачите на същите съответно необходимите за тяхното деклариране пред митническите власти и проверка документи. Наред и сред отразените в документите за превоз стоки, в управляваната от подсъдимия товарна композиция, в негово присъствие и с негово знание били натоварени и 2 390 чифта спортни обувки от различни търговски марки (стоки за търговски цели) по вид и количества, както следва: 410 чифта спортни обувки „Nike“; 880 чифта спортни обувки „New Balance“; 780 чифта спортни обувки „Adidas“ и 320 чифта спортни обувки „Polo“. Всички 2 390 чифта спортни обувки били поставени (укрити) в еднотипни по вид кашони, в каквито поставени били и редовно пренасяните с товарния автомобил стоки. 2 390-те чифта спортни обувки Хамит Тюркаслан имал намерението да пренесе през границата на Р.Турция с Р.България, без знанието и разрешението на митническите власти, наред с и под прикритието на редовно натоварените в управлявания от него товарен автомобил стоки.

Същият ден – на 05.05.2016 год., Хамит Тюркаслан предприел пътуване с товарния автомобил и товара му -натоварените в ремаркето му стоки, от гр.Истанбул, Р.Турция с посока на движение границата на Р.Турция с Р.България, през ГКПП-Лесово към Р.Румъния.

В раните часове на 06.05.2016 г., около 01,30 ч. Хамит Тюркаслан преминал границата на Р.Турция с Р.България през ГКПП-Лесово, обл.Ямбол с управлявания от него товарен автомобил, като пренесъл така през границата на страната от Р.Турция в Р.България натоварените в автомобила му стоки, сред които и неотразените в документите за нея – 2 390 чифта спортни обувки.

Документите за превоз Хамит Тюркаслан представил за обработка на българските митнически органи, с което довел до знанието им, че единствено отразените в тях стоки се намират в управлявания от него товарен автомобил и се пренасят с него. С това пренасянето на намиралите се също в товарния автомобил 2 390 чифта спортни обувки било осъществено от подсъдимия без знанието и разрешението на митницата, в лицето на митническите служители при Митница Бургас, МП-Лесово, които в този момент били на смяна на ГКПП-Лесово и извършили проверка на представените от обвиняемия документи.

След извършена проверка на представените от подсъдимия превозни и митнически документи, досежно естеството и съдържанието на превозваните от него стоки, на товарния автомобил, неговия водач в лицето на Тюркаслан била извършена щателна митническа проверка, при която митническите служители установили несъответствието в стоките, отразени в представените им документи и тези действително превозвани от обвиняемия. Конкретно били установени и открити пренесените от подсъдимия през границата на страната без знание и разрешението на българските митнически власти 2 390 чифта спортни обувки.

Окръжен съд –Ямбол е насрочил съдебното заседание за 13.09.2016г.

About the Author :