Съдят групата на Камен Желев на 20 март?

IMG_9846Специализираният наказателен съд е насрочил делото срещу групата на Камен Желев, обвинен като ръководител на организирана престъпна група за рекет и изнудване, за 20 март в София. За датите 14,15 и 24 април също са насрочени заседания за разпит на свидетели.

Досега все още не е даден ход на делото, по което обвиняеми са 15 души, но не всички са задържани в ареста, научи „Неделник”. Първото му заседание е било насрочено на 6 ноември 2014 г. в Ямбол като изнесено съдебно заседание, за да бъдат улеснени свидетелите, но част от подсъдимите не са се явили заради заболяване и делото е било отложено. На подсъдимите освен участие в организирана престъпна група са повдигнати обвинения и за принуда, кражба, грабеж и изнудване.

imagesПрипомняме, че Камен Желев и още 11 души бяха задържани на 16 декември 2013 г. при зрелищна акция на кооперативния пазар и край пазара на старата автогара. Специализираната прокуратура им повдигна обвинения, а още трима души бяха обявени за общодържавно издирване. Делото е внесено с обвинителен акт в съда на 18 август 2014 г., но многобройните подсъдими и техните адвокати могат да го протакат безкрайно дълго.

Според събраните към момента на задържане доказателства групата е действала от януари 2009 г. до март 2013 г. на територията на областите Ямбол, Бургас и Хасково. Тя е организирана и ръководена от Камен Желев – неофициален управител на финансова къща „Кредилайн“ ООД, която е предоставяла кредити на граждани от различни краища на страната. На кредитополучателите, които са просрочвали месечните си вноски, силоваците в групата са прилагали брутални методи за принуда, заплахи с физическа саморазправа, побой, психически тормоз. Сред задържаните рекетьори има участници в бургаската групировка, по-известна като „групата на Рижите“.

От тогава досега не е ясно какво е останало от първоначалното обвинение, защото то се внася от Специализираната прокуратура. Едва в съдебното заседание, ако му се даде ход, ще бъде публично прочетен обвинителният акт.

About the Author :