Съдът решава и за втората жалба срещу отказа за местен референдум за дълга

dfdsfЯмболски административен съд до месец ще се произнесе  по жалбата на осем общински съветници от БСП и от АБВ срещу решението на Общински съвет – Ямбол да не приеме искането за провеждане на местен референдум за тегленето на дълг от 17 млн. лв.

В заседанието взеха участие трима общински съветници  – Катя Георгиева,  Румен Банков и Стефан Стоянов, Общински съвет – Ямбол отново не изпрати представител.

DSC01407Катя Георгиева защити позицията им, че решението на Общински съвет, с което се отхвърля тяхното искане за провеждане на местен референдум е неправилно и незаконосъобразно, защото са допуснати съществени процесуални нарушения. Тя изтъкна, че постоянните комисии не са дискутирали искането им и не са мотивирали решенията си, а и Общински съвет не е мотивирал решението да не приеме искането им.

DSC01408Румен Банков мотивира пред съда защо на практика постоянните комисии не са взели решение, като изтъкна комисия по комисия как са гласували  съветниците.

Припомняме, че делото е за втория отказ на Общински съвет да не допусне провеждане на местен референдум. Първият обжалван отказ беше отхвърлен от съда.

 

DSC01412На предишното съдебно заседание съветниците поискаха отвод на съдия Ваня Бянова, защото е участвала в съдийския състав по първото дело и според тях това ще повлияе и върху решението й  по второто дело, но съдът отхвърли искането им.

Съветниците са обжалвали и третия отказ на Общински съвет за провеждане на местен референдум за дълга, делото е насрочено за 26 април.

About the Author :