Съдът потвърди първоначалния арест на мъж от гр.Ямбол, обвиняем за убийство на 56-годишна жена

Бургас, 1.04.2021

Тричленен състав на Апелативен съд – Бургас потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Димо Д. от гр. Ямбол, обвинен за убийството на 56-годишна жена.

Престъплението е извършено на 20.03.2021 г., около 22.00 часа, на черен път в местността „Курткая” в гр. Ямбол. Според обвинението Димо Д. е умъртвил умишлено Иванка Д. чрез нанасяне на прободни рани с нож по тялото.

Димо Д. обжалва определението на Окръжен съд – Ямбол, с което му е взета първоначална мярка „задържане под стража“, пред Апелативен съд – Бургас.

Според въззивния състав законовите предпоставки за вземане по отношение на обвиняемия Димо Д. мярка за неотклонение „задържане под стража“ са налице. Съдът намира, че е правилен и обоснован извода, направен от първата инстанция, за наличие на обосновано подозрение, че обвиняемият е автор на вмененото му престъпление. В подкрепа на този извод са събраните в хода на досъдебното производство гласни, писмени и веществени доказателства. Касае се за тежко умишлено престъпление от общ характер, наказуемо с лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Доводите на служебния защитник на обвиняемия, за неизбежна отбрана или деяние, осъществено в състояние на афект, касаят решаване на въпроси по съществото на делото, които в настоящото производство не се разглеждат, посочват апелативните съдии. Съдът подчертава, че разследването е в началната си фаза и повдигнатото обвинение може да се прецизира, което е от правомощията на наблюдаващия прокурор.

От събраните на този етап от производството доказателства може да се изведе обосновано предположение за реална и непосредствена опасност Димо Д. да се укрие. Този извод на съда се подкрепя и от обстоятелството, че след извършване на престъплението е напуснал мястото на инцидента и е установен от полицейските органи, след издирването му.

Обвиняемият е с чисто съдебно минало и постоянен адрес, но според въззивния състав това не са обстоятелства, които да изключват опасност от укриване, поради което не налагат вземане на по-лека мярка за неотклонение, различна от „задържане под стража“.

Бургаският апелативен съд счита подадената жалба за неоснователна, а атакуваното с нея определение на Окръжен съд – Ямбол за правилно, обосновано и законосъобразно.

Постановеният съдебен акт е окончателен.

 

About the Author :

Leave a reply