Съдът отмени синята зона и паяка, но решението не влиза в сила, защото може да се обжалва

chelen 1Ямболски административен съд отмени като незаконосъобразна разпоредбата на чл. 45 от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цените на услугите на територията на община Ямбол, която касае всички цени, които се събират от общинско предприятие „Платени зони за паркиране“, както за синята зона, така и за паяка.

Административното дело е заведено по протест на Окръжна прокуратура по сигнал на общинския съветник Мариета Сивкова и съдът прие, че протестът е основателен.

Мотивите за отмяната са, че в първоначално обявения за обществено обсъждане текст на Наредбата разпоредбите за синята зона и паяка са били в чл. 24 като такса за платено паркиране, а след това при внасянето и гласуването в Общинския съвет, те вече са коригирани като цени на услуги. Законът разграничава такси и цени –  таксите се събират за услугите, които държавата задължава общините да ги предлагат и те нямат печалба, а цените са за услуги, които общините предлагат по свое желание и те могат да имат и печалба.

chelen 1-2Най-важното нарушение е, че тексът на Наредбата е променен от предварително обявения, а това е съществено нарушение, защото накърнява правата на гражданите да внасят предложения и становища.

Съдът изрично посочва, че не приема защитната версия на Общински съвет, в която се казва, че промяната е наложена заради промени в законодателството. Оказва се, че промените са от 2015 г., т. Е. При приемането на Наредбата те са били действащи и не са мотив за промяната.

Общинските съветници от БСП изтъкнаха това нарушение още по време на заседанието за приемане на Наредбата, но мнозинството на ГЕРБ, както обикновено, не се вслуша в техните думи, а гласува, както им е наредил кметът.

Това не е първа отмяна на текстове от същата Наредба. Припомняме, че през май Административен съд отмени като незаконосъобразни още пет текста от нея – за депозита от 150 лв. за павилиони и слънцезащитни съоръжения; постоянната част от 10 лв. от таксата за детска градина, независимо дали детето я посещава. Отменени са таксите за библиотеката и депозита от 20 лв. за читателите без постоянен адрес в общината, отменени са и глобите, защото са по-високи от посочените в закона и глобите за ползване на повече съдове за отпадъци от заявените.

Това показва, че общината налага незаконни мерки и санкции на гражданите си, с цел да печели от тях, а това говори не само за некомпетентност, но и за некоректност.

Най-вероятно до края на годината синята зона няма да отпадне, защото ВАС насрочва делата си след година. Напълно е възможно следващата година общината пак да си гласува същите цени на синята зона и на паяка, но този път просто да спази процедурите за обявяване и гражданите да продължат да плащат за паркиране.

Диана Иванова

About the Author :