Наказание от 17 и 15 години затвор определи съдът за двамата, убили възрастен мъж в село Люлин

sad13По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Ямбол, съдът наложи наказание от 17 години „лишаване от свобода“ спрямо Марио М. (от Бургас, на 27 г.) и 15 години „лишаване от свобода“ спрямо Станислав В. (от  Бургас, на 24 г.). Те са подсъдими за това, че на 20.09.2016 г. в къща, находяща се в с. Люлин, обл. Ямбол, действайки в съучастие, като съизвършители, умишлено умъртвили Васил П. (дядо на Марио М.), като деянието е извършено по особено мъчителен за убития начин – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2, вр. чл. 115, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 54 от НК.

На 20.09.2016 г., вечерта, подсъдимите потеглили с лек автомобил от гр. Бургас по пътя за гр. Средец, за да отидат до с. Люлин. За да не бъдат забелязани от съседи на пострадалия, двамата оставили колата встрани от асфалтовия път на около километър – километър и половина преди да стигнат до къщата му. Тъй като входната портална врата на оградения двор била заключена, двамата прескочили оградната мрежа, където имало дървен навес и влезли в двора. Входната врата на къщата също била заключена, което наложило Марио М. да почука на прозореца викайки дядо си, след което възрастният човек отворил вратата и ги посрещнал. Марио М. казал на дядо си, че няма да може да му помогне при гроздобера и поискал пари от него, за да може да върне свой дълг към Станислав В. Пострадалият не отказал категорично, но казал на Марио М., че за това трябва да почака. Марио М. на висок тон продължил да настоява дядо му да му даде пари. Между тях възникнала разправия и двамата започнали взаимно да си отправят обидни думи. Тогава подсъдимите разбрали, че пострадалият няма да даде пари на Марио М. и двамата решили да действат съобразно предварителна договорка за умъртвяването на възрастния мъж. Станислав В., който стоял на едно от двете легла намиращи се в стаята внезапно станал приближил пострадалият откъм гърба и обхванал с ръце тялото му около гръдния кош, като по този начин притискал и ръцете на му към тялото, за да не може последния да се съпротивлява. Чрез завъртане на тялото извадил от равновесие  пострадалия и го съборил на пода. В този момент Марио М. се надвесил над дядо си и му нанесъл  множество удари с юмруци по лицето му и блъснал главата му  в пода на стаята. Непосредствено след това Марио М. взел едно въже дълго около един метър, сплетено на плитка с дебелина около 10 мм., което било хвърлено на пода, преметнал го през врата на пострадалия, като едновременно с това натиснал силно с коленете си гръдния кош на дядо си, а с ръце издърпвал двата края на въжето кръстосвайки го около шията му. В процеса на дърпане на въжето го местил и опъвал от различни позиции в стремежа си да го умъртви, като се местил около тялото на лежащия на земята възрастен мъж. В резултат на натиска на гръдния кош били счупени пето, шесто и седмо ребро и причинени тежки контузионни огнища на левия бял дроб на пострадалия. Той правел опити да се освободи, като извива тялото и врата си встрани, но не успял. В един момент докато Марио М. опъвал двата края на въжето кръстосано на шията на пострадалия, Станислав В. пуснал тялото му и се измъкнал изпод него, след което с двете си колена също натиснал силно гръдния кош на възрастния мъж. Тези действия на двамата подсъдими, целящи умъртвяването на пострадалия,  продължили няколко минути. В един момент  той издъхнал.

След като той  бил умъртвен, подсъдимите започнали да търсят и открили пари в къщата. Двамата бързали да напуснат  местопроизшествието, излезли от двора от същото място откъдето и влезли и отишли до автомобила, след което потеглили за Бургас по същия път, по който дошли през  Средец. През целия път от с. Люлин до  Бургас двамата уточнявали защитни версии в случай, че бъдат разпитвани за убийството от полицията.

Около 22.00ч. подсъдимите отишли в апартамент. Там се преоблекли като свалили от себе си всички дрехи, прибрали ги в два полиетиленови чувала за смет, измили ръцете си. В един от посочените чували Марио М. изхвърлил и плетеното въже. Качили чувалите в автомобила и ги разнесли в бургаския ж.к. „Славейков“, като поотделно ги изхвърлили в контейнери за смет.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор.

Присъдата на Окръжен съд – Ямбол може да бъде обжалвана  пред Апелативен съд – Бургас.

About the Author :

Leave a reply