Съдът лиши областния лидер на ДПС от право да заема обществена длъжност

Областният лидер на ДПС – Ямбол Иван Иванов е лишен от право да заема държавна или обществена длъжност, свързана с упражняването на избирателните права на гражданите. Такова наказание му е наложено от съда заради две влезли в сила присъди за купуване на гласове за парламентарните избори през 2014 г. и за местните избори през 2015 г.

По първото дело лишаването е за срок от три години, който изтича на 18. 11. 2022 г.

По второто дело лишаването е за една година, а срокът изтича на 4 декември 2020 г.

ДПС е в отчетно-изборна кампания и точно сега е моментът да бъде зададен въпросът може ли досегашният й областен лидер да бъде преизбран?!

Името на Иван Иванов влезе в публичното пространство точно преди парламентарните избори през 2014 г., когато беше кандидат за депутат от ДПС с водач на листата – лидерът на партия „ДРОМ“ Илия Илиев.

Полицията направи зрелищна акция в ромската махала за купуване на гласове непосредствено преди изборите и той се оказа сред задържаните, протестирайки, че има имунитет.

ДПС спечели 3723 гласа на тези парламентарни избори с мощната подкрепа на ромите и те се оказаха достатъчни на Илия Илиев да стане депутат от Ямболски избирателен район.

Тогавашната полицейска акция даде резултати значително по-късно – разследването на престъплението започна в Ямбол, но беше преместено в София заради избрания за депутат Илия Илиев. Главният прокурор поиска свалянето на имунитета му през 2016 г., а чак на 4 декември 2019 г. Иван Иванов е сключил споразумение с прокуратурата, признавайки се за виновен за купуване на гласове и Софийски градски съд го одобри.

Той се е признал за виновен, че за времето от 5 септември до 5 октомври 2014 г. в съучастие с Илия Илиев е предложил 570 лв. на трима души, за да гласуват те и семействата им на парламентарните избори за кандидат на ДПС.

Наложеното му наказание по това дело е условна присъда от 1 година лишаване от свобода с три години изпитателен срок, глоба от 5000 лв. и лишаване от право да заема държавна или обществена длъжност, свързана с упражняването на избирателните права на гражданите за срок от една година.

Макар и престъплението да е извършено по-рано, това дело е второто, по което Иван Иванов получава присъда, защото явно купуването на гласове се е превърнало за него в навик.

Във връзка с купуване на гласове за местните избори през 2015 г. на 6 юни 2019 г. Районен съд – Ямбол му налага наказание – условна присъда от 3 години лишаване от свобода с пет години изпитателен срок и глоба от 13 000 лв. Освен това съдът го лишава от право да заема държавна или обществена длъжност, свързана с упражняването на избирателните права на гражданите за срок от три години.

По това дело той е признат за виновен, че от края на септември 2015 г. до 25. 10. 2015 г. в Ямбол, при условията на продължавано престъпление, е  предложил парична сума на 13 души, за да гласуват за него на местните избори за общински съветници. Иван Иванов обжалва пред Ямболски окръжен съд присъдата, на 18 ноември 2019 г. съдът я потвърждава и тя става окончателна и влиза в сила.

Вероятно заради избирането на депутат от ДПС на парламентарните избори през 2014 г., Иван Иванов става областен лидер на партията в Ямболски регион през 2016 г., а в тази партия това е платена длъжност.

След постигнатия пик на изборите през 2014 г. – 3723 гласа в Ямболска област, резултатите за ДПС в региона непрекъснато намаляват. На местните избори през 2015 г. в четирите общини в региона (без Болярово) ДПС печели за общински съветници общо 1531 гласа, на парламентарните избори през 2017 г. – гласовете за ДПС в региона са 1709. На последните местни избори през 2019 г. е най-големият крах на ДПС в Ямболска област – само 761 гласа в четирите общини (без Болярово). Областният лидер на партията е и водач на листата в община Ямбол, но успява да вземе само 611 гласа и за първи път партията остава без общински съветник в Ямбол, като почти винаги досега е печелила по двама.

През периода на управлението му като областен лидер Иван Иванов успя да намали не само изборните резултати, но и влиянието на партията в секционните избирателни комисии, предоставяйки местата на ДПС на други партии, което най-вероятно не е било безвъзмездно.

На последните местни избори в Ямбол местата на ДПС в секционните избирателни комисии бяха заети от представители на „Пряка демокрация“, в община „Тунджа“ бяха дадени на ГЕРБ, а в Стралджа – на „Атака“.

Кой как разбира за какво да употребява лидерството на парламентарно представена политическа сила могат да отсъдят само членовете на тази партия, но е добре те да осъзнаят, че съдът е лишил техния досегашен областен лидер от право да заема обществена длъжност, свързана с изборните права на гражданите за следващите три години. А какво друго е да бъдеш областен лидер на третата по влияние партия в България, ако не да подготвяш организацията и партийните й членове за участие в избори, особено след като през следващата година предстоят два избора – президентски и парламентарни.

На областната конференция на ДПС думата ще имат членовете на партията, но те не бива да забравят, че над тях стоят разпорежданията на съда и, дори и да не им харесва, трябва да се съобразяват с тях.

About the Author :

Leave a reply