Съвременното българско изкуство в „Приятели на морето“

SAM_1906Изложба “Наградени и откупени творби от “Приятели на морето” – Бургас” бе открита днес, 4 юли, от 17.30 часа в Художествена галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол. А морската тема напълно импонира на лятното настроение.

Това е малка, много скромна представителна извадка на съвременното българско изкуство от национална изложба „Приятели на морето“, която се организира в Бургас през две години, всяка четна година, сподели за „Делник“ Георги Динев, директор на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ и организатор на изложбата. Това са наградени творби – с награда за графика, за живопис, за скулптура, награда на Бургаската художествена галерия. Между тях има и откупени творби, когато галерията е имала финансовата възможност да си го позволи, уточни той.

SAM_1909Изложбата е разнолика – включва графика, скулптура, живопис от различни художници, от различни възрасти, някои даже не са между живите, има доста възрастни, както и по-млади художници. Представени са работи на Виолета Масларова, която вече не е сред нас, по-съвременните творци от последното издание, като Атанас Хранов, Валентина Лапчева, Долорес Дилова, Атанас Атанасов, Владимир Чукич, Димо Колибаров и др. Присъстват трима сериозни ямболски творци, които участват редовно в биеналето – Цветан Казанджиев, Николай Караманов и Траяна Панайотова. Изложбата е изключително разнообразна и като похвати и като стилове, коментира Георги Динев.

SAM_1925Той разказа накратко предисторията на биеналето: през 1968 г. тогавашният Съюз на българските художници и Дружеството на художниците в Бургас  се стремят да направят изложба на тема „Море“. Казвала се е „Приятели на южния бряг“ и е била на южнобългарските художници, в известна степен е била и повод те да се съберат и обменят вижданията си. След това излизат още няколко издания, но те не са така редовни, както в наше време – на всеки две години. Постепенно националната изложба намира своето точно име – „Приятели на морето“, но през 1984 г. тя спира да излиза. Възобновена е през 2004 г. със съдействието на Дружеството на художниците в Бургас, общината, частни инвеститори и галерии. Тогава се уточнява статутът, формата и начинът на провеждането й. До 2016 г. има седем издания. Догодина – 2018 г., отново ще има национална изложба „Приятели на морето“, която се експонира само в изложбените зали на Бургаската художествена галерия и Дружеството на художниците в морския град.

SAM_1919„Изложбата винаги се селектира от 9-членно жури, то се отнася много сериозно и отговорно към своята работа. Самите художници рисуват по темата с много любов и влагат лично отношение – това си личи и от техните картини. Малко са тези, които се отнасят по-формално, а  искат да участват – те сами отпадат, не им се получава, е моето скромно мнение“, сподели Георги Динев. „И аз първи път виждам по този начин подредена експозицията, тъй като за пръв път показваме всички тия 7 издания от 2004 до 2016 г. тук в Ямбол. После тя ще гостува  в още 1-2 галерии“, допълни още той.

Изложбата “Наградени и откупени творби от “Приятели на морето” – Бургас” ще остане поне месец в Ямбол, след което ще гостува в Раднево. В нашия град е по покана на директора на ХГ „Ж. Папазов“ Петко Йорданов.

SAM_1907 SAM_1913 SAM_1914 SAM_1915 SAM_1916 SAM_1917 SAM_1918 SAM_1921 SAM_1922 SAM_1923 SAM_1926

About the Author :