Съвместен поглед към проблемите в социалната сфера

IMGP6580В ранния следобед на 30 октомври 2017 година, се състоя интересна, изключително полезна среща с  Атанаска Бонева, експерт от Социалния алианс за национална отговорност (НАСО). Присъстваха ръководителите и социалните работници от всички социални заведения на територията на община Болярово, както и цялото общинско ръководство.

Встъплението към тази среща беше от кмета на общината Христо Христов. Той очерта настоящата картина на действащите социални заведения, създаването и функционирането им, както и другите социални дейности, реализирани по съответните европейски проекти. Христо Христов изтъкна и проблемите, с които се сблъскват най-често ръководителите на тези социални домове и какви пътища се търсят за решаването им. Затова изрази надежда, че присъединяването към НАСО би спомогнало за общ подход към преодоляване на трудностите за работещите в нелеката социална сфера.

IMGP6576Заместник-кметът на община Болярово Нина Терзиева допълни, че имаме добра общинска социална политика. Но се търсят форми и  средства за надграждане на тези дейности, иновации.

От своя страна секретарят на общината Мария Чанева сподели, че наистина има нужда от обучения за персонала за тези заведения, от методически указания за работа в тази сфера.

Свои виждания по възникващи в ежедневието им проблеми на работното място споделиха Златка Янева, Миряна Иванова, Марина Танева, Дафина Георгиева, ръководещи съответните социални заведения в село Воден, село Мамарчево, град Болярово, село Малко Шарково.

IMGP6578Атанаска Бонева даде отговор и препоръки по въпросите, повдигнати от присъстващите ръководителки. Тя сподели, че е впечатлена от богатата палитра на социалните услуги, заслуга за която има общината. С членството си в Социалния алианс ще имаме информация по възлови въпроси, касаещи социалната сфера. Ръководителите ще бъдат канени на обучения и други безплатни форуми за методическа подкрепа. След това Атанаска Бонева огласи някои предстоящи национални форуми: на 8 ноември 2017 година – в гр. Търговище (относно човешките ресурси и обсъждане на по-достойно заплащане в социалната сфера) и на 22 ноември 2017 г. – в гр. Ямбол (регионален форум на тема „Социалните политики за възрастните хора“, с участието на заместник-министър от социалното министерство.

Всички присъстващи бяха взаимно удовлетворени от срещата.

Бинка Величкова

IMGP6582 IMGP6577

 

About the Author :