Съветски хеликоптер се приземява в Музея на бойната слава

Ми 24Още една придобивка има ямболският общински Музей на Бойната слава. Това е съветският военен хеликоптер Ми-24. Тази седмица директорът на Музей, подполковник от резерва Милчо Начев, участник в мисиите на Българската армия в Афганистан и Ирак, беше в София и всичко нужно за транспортирането на вертолета е направено. Създадената от съветския учен и конструктор Михаил Мил бойна машина ще „кацне” в Ямбол идния вторник, 7 април.

Хеликоптерът Ми-24 тежи 10 тона, придвижването му до ямболския Музей на Бойната слава ще стане чрез влекач с платформа. Този боен вертолет е приет на въоръжение в българската армия през 1979 година, седем години по-рано той става част от арсенала на съветската армия, след като Мил успява да убеди министъра на отбраната, че това е нужната машина. Самият конструктор на вертолета, Михаил Мил, обаче не доживява да го види в действие – той умира през 1970 г., на 61 години.

Справката, която направи „Делник”, показа, че различни модели на хеликоптера Ми-24 са на въоръжение в българската армия, като според План 2015 те трябва да се съкратят до 12 броя. Различни версии на тази бойна машина се използват в армиите на Чехия, Чад, Индия, Буркина Фасо, Бразилия, Ангола, Армения, Беларус, Грузия, Кипър, Унгария, Индонезия, Еритретия и други държави.

Версията на Ми-24, която пристига идната седмица в ямболския Музей на Бойната слава, разбира се, е пенсионер. Той ще стане интересна част от експонатите на Музея, където има богата сбирка от танковете „Майбах”, които са голямо попадение, както и десетки други любопитни оръжия.

И не само оръжия, разбира се, а и много документи, униформи от различни епохи, фотографии.

About the Author :