Съветниците не само не намалиха обхвата на Синята зона, а общината дори ще го увеличава

DSC08792Общинските съветници на Ямбол не само не приеха предложението на Мариета Сивкова, Катя Георгиева и Павел Додов за ограничаване на обхвата на Синята зона, а дори стана ясно, че общината ще я увеличава с трети етап до края на годината.

Предложението беше да се намали обхвата, като се гласува платеното паркиране в т. нар. втори етап на Синята зона да отпадне и да остане само първия етап, който е в най-централната част и обхваща предимно паркинги около институции, докато вторият етап включва повече места за паркиране около жилищни площи.

Мариета Сивкова мотивира предложението на вносителите с това, че сега синята зона има около 30 % ефективност и платените зони, особено от втория етап са празни, а колите са паркирани в местата около тях, където не се плаща. Затова според нея вторият етап трябва да отпадне.

DSC08798Съветниците от ГЕРБ –Стефан Бакърджиев, Иван Йорданов, Георги Костов и защитиха това, че Синята зона е полезна, според тях, ако вторият етап на Синята зона отпадне, местата ще бъдат отново заети от автомобили, които не искат да плащат.

Според тях сега тези паркинги са заети на 85-90 %, което е меко казано невярно, защото това се случва само в събота и неделя, когато няма платено паркиране.

DSC08800Като един от вносителите Павел Додов зададе въпроса за кого е полезна тази Синя зона и доколко е доходоносна.

Кметът Георги Славов заяви, че ефектът на Синята зона като приходи ще се усети едва след като бъде въведен и третият етап, за да могат тези, които паркират извън зоната, да са отдалечени поне на 12 минути от центъра и тогава ще стане безсмислено да се опитват да си спестяват левчето за паркинг, търсейки място близо до платената зона за паркиране.

Според неговото становище до края на 2017 г. в Ямбол ще се въведе и третият етап на Синята зона,както е гласувана първоначално от Общинския съвет, ще се въведе и втори паяк и двата ще работят по 12 часа на ден, включително събота и неделя, а очакваните приходи са към 640 000 лв.

DSC08809Наша проверка днес на новопостроения паркинг на мястото на бившия Френски център на ул. „Браила” показа, че има само 20 коли при над 52 паркоместа,  като една част паркират там по принуда, защото са на живеещи в блоковете, а има и паркоместа от втория етап на Синята зона, които изобщо не се ползват.

Явно общината обаче иска да разшири още Синята зона, за да принуди хората да паркират срещу заплащане или съвсем да опразни центъра от автомобили.

About the Author :

Leave a reply