Съветниците на Стралджа против възстановяване на база „Страджа – Мараш”

DSC02118aОбщински съвет – Стралджа е против повторното изграждане на складовете за съхранение на боеприпаси и взривни материали в база „Стралджа-Мараш”, където на 5 юни 2011 г. взривове убиха трима работници, раниха осем и унищожиха почти всички сгради на предприятието. От началото на тази година собственикът на базата се опитва за втори път да получи разрешително за нейното възстановяване, след като октомври миналата година веднъж вече Общинсик съвет – Стралджа изрази позицията си, че възразява базата да бъде възстановена.

Единодушно общинските съветници на Стралджа се противопоставиха на възстановяването на опасната складова база. Те гласуваха становище до министъра на околната среда, в което настояват да не се издава разрешително на фирма „Берета трейдинг”. Отделно кметът на Стралджа също трябва да изрази становище до екологичното министерство. Той е обявил публичен достъп до документацията на фирмата до 21 март и събира мнението на граждани и фирми, които имат бизнес край базата. „Съгласно конкретното искане в процедура сме за формиране на становище, което според закона до 2 месеца трябва да го представя на министъра на околната среда, а той дали ще го приеме или няма, това е друг въпрос, но надявам се да се съобразят с нашето становище”, каза стралджанския кмет.

С гласуваното решение съветниците подкрепиха Инициативния комитет на с. Лозенец. Още от миналото лято лозенци настояват базата да не се възстановява и да спре контролираното унищожаване на боеприпаси. Заради горещия август фирмата временно прекрати взривяването, но не го възстанови през септември.

„Ние подозираме, че фирмата умишлено не продължи възстановяването, затова защото те предоставиха един инвестиционен проект в община Стралджа за възстановяването на складовата база под предтекст, че боеприпасите, които са останали там, са опасни и не могат да се транспортират и затова трябва да бъдат изградени 12 склада”, коментира Иван Митев, председател на Инициативния комитет.

От фирмата, която е наета да извърши контролираното взривяване, твърдят, че протестите на Инициативния комитет и на Общински съвет – Стралджа са причина да не възобнови дейността си. В базата все още има 19 100 боеприпаси, които трябва да бъдат унищожени. Това може да стане по график за 3 месеца, ако фирмата има писменото съгласие на Инициативния комитет и на Общински съвет – Стралджа, за да може да се организира дейността на място. Правят се опити и да се получи разрешение боеприпасите да бъдат взривени в кариера. Оказва се, че в Правилника за безопасност на труда не се предвижда взривяване на боеприпаси и с този мотив Инспекцията по труда отказва да разреши боеприпасите да бъдат транспортирани до близка кариера. Може да се наложи дори да се направят и законодателни промени. В същото време подлежащите на унищожение боеприпаси, които основно са увредени противотанкови гранати, стоят и крият опасност от взривяване.

About the Author :