Съветниците на ГЕРБ приеха бюджета с облигационния заем

DSC01777След бурни и политизирани дебати бюджетът на община Ямбол с облигационния заем от 17,6 млн. лв. беше приет с гласовете на 23 съветници, от които 17 от ГЕРБ, един от Реформаторския блок, двама земеделци, един от ДПС, един от “Атака”, един независим, избран от АБВ. Въздържал се гласува съветникът от НФСБ, против бяха 8 – 6 от БСП, един от АБВ и един от „Атака”.

Тон на политическото говорене сложи кметът Георги Славов, който вместо да представи бюджета и да го защити, защото не е присъствал на общественото обсъждане, направи отчет какво са направили за 11 години и заяви, че всичко хубаво се е случило заради ГЕРБ, оплювайки отново БСП.

В защита на бюджета се хвърлиха и други общински съветници от ГЕРБ, председатели на комисии обосноваха разходите в сферите на образованието и културата.

Големият сблъсък и лични нападки започнаха най-вече след изказването на председателя на групата съветници от БСП Катя Георгиева, която изрази позицията, че няма да подкрепят бюджета, защото в него е включен облигационният заем, а хората не са гласували дали той да се тегли, и заяви, че този бюджет няма политики, насочени към задържането на младите хора в града, а според ГРАО Ямбол е единственият областен град, който през последните 10 г. не се увеличава, а намалява с 6000 души.

Незнайно защо кметът търсеше аргументи за защита на заема в решения на Общинския съвет през 2000 г., обяснявайки, че тогава не било поискано провеждането на референдум.

Най-странна беше обаче реакцията му, след като представители на медии сигнализираха, че заседанието не се излъчва директно и поискаха да включат камерите, които са забранени от правилника, за да знаят гражданите какво се случва.

На Георги Славов му се привидя, че това е „опит за инсценировка, опит за проваляне на сесията на Общински съвет от медии, които категорично никога не са написали нищо добро нито за кмета, нито за администрацията и са в подкрепа на БСП и компания” и заяви, че за него като кмет това било провокиране на работата на Общински съвет и на кмета. Как включването на едни камери може да провокира работата на Общински съвет обаче вероятно само на него му е ясно.

На съветниците от ГЕРБ в този  Общински съвет обаче явно им е по-удобно да работят на тъмно и необезпокоявани от медиите, както работи и цялото управление на Георги Славов през последните два мандата, откакто той престана да дава редовни пресконференции в началото на седмицата, защото както се изразяват от общинска администрация „това е губене на време”.

Но когато не искаш да се срещаш с хората, защото нямаш приемен ден, и не искаш да виждаш медии, защото могат да ти зададат неудобни въпроси, вероятно проблемът е в теб, както казват хората ”на калпавата ракета, космосът й е крив”.

About the Author :

Leave a reply