Съветниците на ГЕРБ под строй отхвърлиха искането за местен референдум за дълга

DSC08740Ямбол, 15.11. 2017 г.

Общинските съветници от ГЕРБ, които бяха строени от кмета да присъстват всички без изключение, подкрепени от един, назначен на общинската ясла бивш  съветник от АБВ и от друг послушник бивш съветник от ДПС, заемал държавни длъжности, но уволнен заради искане на подкуп, гласуваха против провеждането на местен референдум за дълга. Те гласуваха против предложения от вносителите въпрос „Подкрепяте ли да се поеме общински дълг от 17 млн. лв., който да се разходва през периода 2018 – 2019 г. и да се изплаща след 2 години гратисен период в продължение на 10 години – от 2020 г. до 2030 г., след провеждане на местен референдум?”.

Инструктирани от кмета Георги Славов на практика те отхвърлиха и всички различни мнения, независимо откъде идват.

Двадесетте съветници (18 от ГЕРБ, един на общинска служба и един послушник) не допуснаха в дневния ред да влезе предложението на Реформаторски блок и Народен съюз външна експертна комисия да изготви оценка на риска преди поемане на общински дълг от 17 милиона лева.

Те отхвърлиха и предложението на юриста Ваклена Кънчева от НФСБ въпросът на вносителите да се редактира, за да стане по-ясен и да остане „Подкрепяте ли да се поеме общински дълг от 17 млн. лв., който да се разходва през периода 2018 – 2019 г. и да се изплаща след 2 години гратисен период в продължение на 10 години – от 2020 г. до 2030 г.”

Циничното и манипулативното беше, че и кметът, и съветниците непрекъснато твърдяха, че не са против провеждането на местен референдум за дълга, а против въпроса, зададен от БСП, но когато Ваклена Кънчева го редактира, за да стане ясен, те отново го отхвърлиха, защото според тях се променял смисълът.

В крайна сметка те постигнаха своето да не допуснат гражданите да решават дали да се тегли дълг или не. Според съветниците от ГЕРБ преди 2 години гражданите са решили на кого имат доверие и това им дава право да решават за два мандата и половина напред как да се плаща този дълг.

Същите съветници обаче забравят, че те дори нямат мнозинство в Общинския съвет, защото за тях през 2015 г. са гласували само 10 194 избиратели, което е 38,33 % от реално подадените на местните избори гласове за общински съветници, а от общия брой избиратели е само 15,6 %.

Или иначе казано спечелилите само 15, 6 на сто одобрение искат да решават съдбата за 10-12 години напред и на онези 84,4 % избиратели, които не са счели за нужно да им се доверят било то гласувайки за други, било то изобщо пропускайки изборите.

Така възниква въпросът с каква легитимност съветниците от ГЕРБ си въобразяват, че имат правото да решават вместо всички нас, само и само да удовлетворят разпореждането на кмета да се изтегли 17 млн. лв. дълг.

Диана Иванова

 

 

About the Author :