Съвети на МВР за спокойни празнични дни

policiyaОбластна дирекция на МВР – Ямбол ще изпълни поредица от мерки за опазването на обществения ред и сигурността на гражданите по време на Великденските празници  и свързаните с тях почивни дни.

Мероприятията и инициативите за отбелязване на празниците, както и многобройните богослужения ще бъдат охранявани от служители на полицията.  Ще се осъществява контрол, регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране движението и паркирането в подходите и районите на различните мероприятия и масово посещавани църковни  храмове.

В тези дни се очаква значително увеличение интензивността на движението по основните и второстепенни пътища в цялата страна. Предвид на това,  с цел ограничаване предпоставките за пътни инциденти и улесняване пропускателната способност по пътищата е създадена организация за активно присъствие, регулиране и  контрол на движението от полицейски служители на натоварените и конфликтни участъци.

През периода ще се проведат планирани специализирани операции по различни направления на дейност. Спрямо нарушителите ще се прилагат съответните законови и административно-наказателни мерки.

Уважаеми съграждани и гости на областта, 

Внимавайте за измамници!

През празничните дни измамниците са особено активни, разчитайки на приповдигнатото настроение и намалената бдителност у хората. За извършването на престъпните си намерения те използват различни начини – по телефона, директно на улицата или в домовете на гражданите. Боравят с богат репертоар от техники за заблуди и се представят за различни хора – близки роднини, лекари, полицаи, социални служители, служители в агенции, банки и други, но във всички случаи целта им е една – да вземат колкото се може повече пари от своите жертви.

Пазете се от джебчии

Добре известно е, че джебчиите използват струпването на хора в търговските обекти, на спирките за обществен транспорт, около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Джебчиите посягат главно на портмонета и телефони от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.
• Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.
• Попаднете ли в навалица – на открито или в храма, задължително притиснете чантата до себе си.

• В никакъв случай не слагайте портфейла и/ или телефона си в найлонова торбичка. Така губите директен контрол и е лесно да ви бъдат отнети или издърпани.
• Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя – ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
• За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.112, или в местното районна управление на МВР. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.

Внимавайте при продажба на животни!

В дните около  Великден и Гергьовден започна усилена търговия със селскостопански животни – основно агнета и ярета. В този период се регистрират и сигналите  за измами, извършвани при прокупко-продажба на животни и кражби на селскостопански животни.

Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. Припомняме, че в редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат и събират информация за имоти и стопанства, които впоследствие атакуват и обират.

За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
– Укрепете и осветете стопанските си постройки;
– При осъществяване на контакт с купувач запишете името му, марката и номера на автомобила, с който се придвижва  (особено в случай, че сделката се провали или отложи);
– Не оставяйте непознати лица сами в имота си по никакъв повод. Бъдете особено бдителни, ако търговците и придружаващите ги лица задават въпроси и искат дребни услуги. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните в стопанството си, са най-често използваните способи, които крадците прилагат, за да отклонят вниманието ви и да получат информация и достъп до помещението или мястото, което държите парите си.

– Не споделяйте никаква информация за себе си, семейството и близките си.
– Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или в стопански помещения. Не разваляйте едри  пари в услуга на непознати под никакъв предлог, това е сигурен знак за измама или кражба.

– При осъществена сделка проверете парите, които получавате. Не приемайте да ви плащат във валута /евро, долари и др./, която не познавате и може да бъдете подведени.

Ако ще отсъствате от дома

Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
• Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това.
• Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.
• В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.
• Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.
• Медните съдове – казани, тави, лозарски пръскачки –   също са атрактивни за крадците. Не ги оставяйте на открито. Приберете ги в добре укрепени помещения.

Ако забележите лица със съмнително поведение във входа или по стълбите на жилищната сграда, незабавното сигнализирайте на полицията – на тел.112 или в местното районно управление на МВР.

Ако ви предстои  пътуване

Тръгването на път с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено.  Затова:
• Нека по празниците шофира най-опитния водач. Натовареният трафик в празничните дни не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.
• Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в предобедните часове на първия почивен ден посока и в следобедните часове на последния почивен ден. Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания.
• Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани.

• Не предоставяйте превозното средство за управление на неправоспособния си син или дъщеря. Не ги пускайте да шофират сами, дори ако са правоспособни, но с малък стаж – имайте предвид, че те нямат достатъчно опит за да преценят правилно рисковете по пътя  и често проявяват склонност към самонадеяност зад волана.
• В никакъв случай не сядайте зад волана, ако усещате, че въздействието на поетия алкохол не е отминало.
• Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети – задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.

Желаем на всички граждани спокойни празнични дни. Ако все пак нещо помрачи Вашето настроение, знайте, че на тел.112 и в районните управления на МВР и  РС “ПБЗН” денонощно дежурят хора, готови да Ви помогнат.

 

 

About the Author :