Съборът на Бузлужа тази година привлича много повече хора

Ямбол, 28.07.2023 г.

Националният събор на организираното социалистическо движение в България е обичан празник за членовете и симпатизантите на БСП. По традиция и тази година ще се проведе на поляните на Бузлуджа, историческия връх в Шипченско-Тревненския дял на Централна Стара планина. В ранната сутрин на 29 юли – събота, от Ямболска област тръгва колона съставена от 11 автобуса и множество частни леки коли. Около 800 души ще вземат участие във финала на тридневния събор, който тази година се провежда под мотото „Бузлуджа за мир“.

Ямболци се гордеят с това, че социалистическата дружинка създадена от Васил Джинков през 1891 г. в нашия град е една от седемте учредителки на Българската социалдемократическа партия и от 132 години е активен участник в събора. А той е скъп и обичан празник не само за социалистите, но и за всички българи, които са с леви убеждения. От всички, които приемат изцяло доктриналната основа на социалистическите идеи за свобода, равенство и солидарност. Гости от групата на социалистите и демократите, партии от левия политически спектър от Европа ще се съберат с българските социалисти на „Историческа поляна“ под връх Бузлуджа, за да засвидетелстват своята съпричастност с БСП и социалната политика, която води в България.

По традиция и тази година партийните билети на новоприетите членове социалисти ще бъдат връчени преди закриването на събора. Петте Общински организации на БСП от Ямболска област за 132-и път ще участват в този вълнуващ ритуал и ще поздравят новите членове в своите организации с пожеланието сред тях да бъдат новите, достойни и грамотни политически лидери и държавници.

В богатата песенно-танцова програма в последния ден на събора ще вземат участие фолклорни групи от цяла България. Ямболска област ще бъде представена от групата за автентичен фолклор от село Маломир. А над тях пак ще се издига гордо 1441-метровият побелял от мраморизираните варовици на времето  връх Бузлуджа, за да ни напомня, че трябва да пазим жива чистата социалистическа идея, защото тя е нужна на България и на света!

 

About the Author :