Събират средства за възстановяване на храма във Воден, инициативите на млади хора следват една след друга

Воден, 23.06.2020 г.

Когато е налице стойностна кауза плюс млади и енергични хора, които да запалят останалите, е възможно да станат чудеса. Такива, каквито се случват от известно време в село Воден, община Болярово. А каква по-голяма кауза от това да възродиш родното място с любов и сърце. Главни инициатори на събитията, т.е. на множеството инициативи, които се случват напоследък във Воден, са млади хора, завърнали се при корените си – това са Иван-Александър и съпругата му Стефания. А покрай себе си увличат и още, и още хора от селото, намират подкрепа и от кметския наместник, и от общинското ръководство в Болярово.

Доскоро църквата „Свети Георги“ беше обрасла с бръшлян. Те я почистиха от растителността, която бе започнала да руши и стените. Ала прекрасният храм се нуждае от сериозен ремонт – най-спешно на покрива и на каменния зид. За всеки, който желае да помогне финансово, вече е разкрита и банкова сметка:

Община Болярово
BG04UBBS88888433498000
Код за дарение 445100
ОББ Елхово

Поводът младите хора от Воден да насочат своя труд и енергия към възстановяване на църквата, е организираната от тях фотосесия – те се снимаха, облечени в носиите на своите предци, извадени от старите ракли. Част от снимките бяха направени в църквата и тогава те отблизо влязоха в съприкосновение с окаяното й състояние. В началото на юни се събраха около 70 човека от селото, които почистиха бръшляна. Сами си носиха стълби, резачки, инструменти. С техника помогна местна фирма „Калем агро“, читалищни дейци, лично се включиха кметът на община Болярово Христо Христов и заместникът му Нина Терзиева.

В църквата са запазени документи от първите години на минали век, които са пренесени в кметството. Старият храм във Воден е от 1848 г., но е опожарен от отстъпващите турци. От него днес е останал само каменният зид. Сегашната сграда на църквата е от 1901 г., построена от християните в селото с дарения и помощи. Осветена е на следващата година, а 5 години по-късно е осветена и църковната камбана. Храмът има кръстообразна форма, той е с дървени колони, които от мазилката имат вид на мозайка. Вътре е изписан от зографи от Тревненската школа.

А инициативите на младите хора във Воден не спират и съвсем не се ограничават само до църквата. Те почистиха една от чешмите в селото – тази от 1921 г., която основно е давала вода на предците им преди да бъде построен водопровод. Нарекоха акциите си „Не деля“, защото ги провеждат в неделя, когато учениците са свободни и много местни се прибират на село за почивните дни, а и защото са привърженици на разделното събиране на отпадъците. Почистиха парка във Воден. Направиха поход до близкия язовир, а по пътя към него изчистиха боклуците. В главите им се върти още една идея – за фитнес зала. Затова призовават: Който има уреди и идеи – да дава!

 

About the Author :