Събиране за Архангелова задушница е вероятната причина за заразяването в Дом стари хора – Ямбол

Ямбол, 19.11.2020 г.

РЗИ са изследвали днес с PCR-тест 68 домуващи от Дом стари хора и се очакват резултатите, съобщи д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ – Ямбол след проведения Областен медицински съвет.

Припомняме, че от направените 170 бързи антиген тестове в Дома през последните два дни, положителни са 67. Според д-р Генчева към момента ситуацията в Дома е спокойна, хоспитализирани са две жени от  Дом стари хора – Ямбол, от останалите има с оплаквания отпадналост и безапетитие в сравнително добро състояние.

Директорът на Дома Петя Панайотова съобщи, че 30 от изследваните са на терапия с антибиотици с обща отпадналост, неразположение и безапетитие.

Тя уточни, че нямат отделни сгради и не може да изолира 60 души от домуващите, при положение, че има и 50 лежащо болни.

На въпрос има ли пропуск в мерките тя отговори: „Няма пропуск в мерките, имаме филтър на входа, всички са заключени, просто някои от тях не вярват, вечер стоя до късно, вечер децата им идват, сваляме ги до оградите, за да ги видят“. Тя сподели, че са се превърнали в пазачи и че е трудно 170 човека, колкото в момента са настанени в Дома, да бъдат пазени постоянно. Взето е решение здравите домуващи, които имат жилища в града, да бъдат пуснати, за да не се заразят.

Вероятната причина за заразяването според Петя Панайотова е, че домуващите са се събрали на Архангелова задушница да почетат починалите си близки и това сега е резултатът.

About the Author :

Leave a reply