Събарят „Парахода” да правят Синя зона

inf 1Събарянето на емблематичната за Ямбол сграда „Парахода”, за да се прави паркинг, гласува мнозинството на ГЕРБ в Общинския съвет на последната сесия на 29 март.

Сградата на ул. „Йордан Йовков“ № 34  е  един от най-ярките образци на модернизма в Ямбол. Това е къщата на д-р Добри Стефанов, строена през 1930 г., нейн архитект е Александър Куртев, който е проектирал и Минералната баня. Заради обтекаемите си форми и някои други „корабни“ елементи – много често употребявани от архитектите на модернизма – сградата е позната като „Парахода“.

От 2009 г. сградата е общинска собственост и в нея дори се помещава читалище „Диана”, но сега кмета на Ямбол е решил да я събаря, за да разшири паркинга и да го направи Синя зона. Явно за него са по-важни колите и парите, които може да взима от тях, а не хората и запазване на миналото на града.

Малко повече за арх. Александър Куртев

29176767_1898676790407444_3452519295608312568_nАлександър Куртев е трайно свързан с миналото на Ямбол, макар че не е роден и израснал в този град, но обвързал живота си с ямболийката Катя Бояджиева ( дъщеря на известния ямболски лекар Иван Бояджиев), човек отдаден и на общественополезна дейност, оставил трайна диря в историята на архитектурата в Ямбол.
Като единствен архитект в Ямбол той работи усилено и построява много частни и обществени сгради в града. С негово съдействие и по негови планове е построена минералната баня с фонтана, дълги години даващи облика на Ямбол. Стилът му е специфичен – за всяка отделна сграда предварително изработва гипсов макет. И досега запазените постройки в града се открояват с красотата си – т.н. ”червена къща”, построена на калкан, обединяваща три имота; на д-р Стефанов (т.н. къща ”Парахода); на аптекарката Керанова (срещу театъра); на Ст. Стойнов, собственик на магазин „Дядо Мраз” (срещу църквата „Св.Никола”, дн. кафе”Валентина”), на д-р Попатанасов, П. Хлебарова (зад фото „Венера”); на братя Кордови (до исторически музей); реконструира и надстроява сградата на Популярната банка (дн. регионална библиотека) и много други. Арх. Куртев проектира и паметника на загиналите за Освобождението на Ямбол срещу хотел ”Тунджа”.
Александър Куртев е и председател на въздържателното дружество и на есперантисткото дружество в града. Художник – самодеец, намиращ удовлетворение в своите творчески стремежи, рисувайки пейзажи и градски мотиви с блажни бои.
Професионалист в работата си, с подчертано естетическо и артистично чувство.

 

 

About the Author :