Сцени от Първата световна война оживяват в Ямбол

01С уникална възстановка на бойни действия при Каймак–Чалан  Ямбол ще отбележи 100-годишнината от Първата световна война. Сцена на пресъздаването на епичните сражения ще бъде отново Музеят на бойната слава в района на бившите Пионерски казарми.

Събитието ще бъде на 5 май, четвъртък, в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия. Началото на честването е в 17.00 пред община Ямбол. От там ще тръгне и безпрецедентно шествие, пресъздаващо отиването на войски на фронта. Походния марш на някогашните ямболски военни части ще представят възстановчици от клубовете „Традиция“ от Ямбол, Нова Загора, Казанлък и Карлово, както и военнослужещи от ямболските военни формирования.

02Сред атракциите на шествието ще бъде 76-мм планинско оръдие, теглено от конски впряг, както и други видове въоръжение и експонати от фонда на военния музей в Ямбол. Шествието ще предвожда Ямболският духов оркестър, следван от командирски файтон (двуколка), войници в български и сръбски униформи, обоза и обслужващия състав на полка.

Процесията ще премине по ул. „Страхил войвода“, „Ал. Стамболийски“ и Жорж Папазов“ до Музея на бойната слава. В двора на музея ще бъде представена възстановка на героичните боеве при връх „Каймак–Чалан“, при който българските сили, сред които 46-и ямболски пехотен полк, водят неравностойна битка с Трета сръбска армия, усилена с френска артилерия. При Каймакчаланската епопея загиват 183-ма военнослужещи от Ямболско.

Сраженията във високопланинския район (над 2500 м надморска височина) са ключови при Солунския фронт по време на Първата световна война.  Подробности за двумесечните боеве и участието на ямболските войски в Първата световна война ще бъдат представени в кратка презентация в залите на ямболския музей. Гостите на събитието ще имат възможност да разгледат и предмети от бойното поле, обособени в специална временна изложба.

Честването на 100-та годишнина от Каймакчаланската епопея е в рамките на форум „Бойна слава на България”, какъвто бе организиран от община Ямбол и Музеят на бойната слава и миналата година, когато бяха представени възстановки на сражения от Втората световна война.

Тазгодишната инициатива е посветена на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, 130 години от създаването на 3 пехотна Балканска дивизия и 100 години от епичните боеве при Каимак–Чалан по време на Първата световна война.

 

Снимки: 01 – Артилерийското оръдие, което ще участва в походния марш по улиците на Ямбол, теглено от конски впряг

               02- Катерно оръдие „Круп-Грюзон“, използвано през Първата световна война,  е един от най-ценните експонати в ямболския музей

 

 

 

Одобрени са проекти за нови спортни площадки на открито в Ямбол

В Ямбол ще бъдат изградени още три нови фитнес-площадки на открито – в к-с „Зорница”, кв. „Аврен“ и в Първи жилищен район.

Проектите бяха защитени от община в рамките на националната кампания „За чиста околна среда – 2016 г.“, обявяван от Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Размерът на финансирането е до 10 000 лв. на обект. Крайният срок на реализацията на дейностите по кампанията е 30 ноември 2016 година.

Новата площадка в к-с „Зорница“ ще бъде изградена  северно от блок 8. В Първи жилищен район площадката ще бъде разположена в зелената площ на ул. „Матвей Вълев“, на югоизток от бл.1 на ул. „Стара планина“. Третата площадка в кв. „Аврен“  ще бъде на ул. „Балатон“ №2.

Предложените проекти за нови фитнес площадки допълват усилията на общината за придаване на нов облик на кварталите и ще даде възможност на гражданите за активен отдих и спорт в тяхната най-близка среда. С реализирането на новите зони, Ямбол вече ще разполага с общо 11 фитнес-площадки на открито в различни части на града.

 

About the Author :