Стълпотворение от театрални постановки и звездни актьори в Ямбол

16388177_403715053300644_6669298708932397463_nИнтригуваща поредица от театрални постановки и истинско дефиле от национално известни актьори  се предлага на ямболските почитатели на Мелпомена през февруари. Цели седем са гостуващите представления в града ни през най-краткия месец от годината. Очаквано преобладават комедиите и темата за любовта.

Началото бе поставено с Вазовите „Службогонци“ на Русенския театър още през първия ден на февруари, а в главната роля видяхме неподражаемия Николай Урумов. След като изненадващо падна постановката „Натали“, обявена за 7 февруари, два дни по-късно гледаме Асен Блатечки в „Секс, наркотици и рокендрол“. Пиесата е монолози на 10 различни образа, прекъсвани от здрав рок, изсвирен на живо. Блатечки се превъплъщава в бедняк на улицата, чистач, вокалист на рокбанда, среднощен „каубой“, рецидивист, баровец – всеки с мечтите и страховете си.

Комедията на Шуменския театър „Едно налице, две наопаки“ от Дарио Фо е за онези, които биха избрали театралния салон пред кръчмата тъкмо в деня на виното и на любовта. Владислав Карамфилов-Въргала и Елен Колева са имената, на които са заложили, създателите на този спектакъл. На финала честният романтичен герой отново го прибират в лудницата, защото кажеш ли истината – вече си готов за там, е посланието на тази ярка, стигаща до фарс комедия.

Ден по-късно в голямата зала на общината трябва да акостират Мариан Бачев и Александър Кадиев в „Аз досадникът“ от Франсис Вебер. В тази забавна комедия всичко се върти около любовта. В центъра на вниманието са съседите по хотелски стаи – наемен убиец, който подготвя смъртта на ключов свидетел по съдебно дело и безволев кандидат самоубиец, изпитващ несподелени чувства.

Две последователни вечери – на 22 и 23 февруари, с два свои знакови моноспектакъла гостува Камен Донев. Първата вечер неговите почитатели ще се запознаят с „Възгледите на един учител за всеобщата просвета“. На публиката е обещан целият му арсенал от неподражаем скороговор, събрал в едно тотални безумия и житейски мъдрости плюс танцуване на английски валс, грузински танц, диско, суинг и запяване на арията от „Риголето“. Втората вечер можем да бъдем с „Камен Донев и народното творчество“. В центъра на тази моно лекция е българският народ. През пролетта спектакълът ще отбележи впечатляващото за родните мащаби 450-то по ред изиграване.

На 24 февруари ще гледаме Христо Шопов и Лилия Маравиля в „Догодина по същото време“ от Бърнард Слейд. На публиката е обещано да изживее заедно с героите едно страстно приключение из лабиринта на човешката душа.

При част от постановките – онези които са по-скоро частна инициатива, ценните на билетите са по-високи от онова, на което е свикнал ямболският зрител. Така например за последния от изброените спектакли билетите са 12, 15 и 18 лева. Ала богатият афиш предлага богат избор във всяко отношение. За публиката остава и приятното усещане, че въобще не сме дълбока провинция що се отнася до театралния живот, а за организаторите – да съумяват да напълнят голямата зала на общината.

Светлана Чамова

About the Author :

Leave a reply