Студенти по археология стигнаха до водопроводната система на Кабиле

4444Останки от водопровод, който е минавал под улица в античния град Кабиле, откриха тази година при редовните си разкопки студентите по археология СУ “Св. Климент Охридски”. По традиция от десетки години всяко лято те карат практиката си в археологическия резерват. Ръководителите на практиката обясниха, че водопроводната система в Кабиле е интересно проектирана, тя е обичайна за античните градове, изградена е от глинени тръби, споени с хоросан, но при тазгодишните разкопки са установени и разклоненията й в много посоки, най-важната от които е към т . нар. Военен лагер или Късно римски кастел.

243334434Археолозите откриха и паднал покрив на място на антична сграда от 4 в. И за тях това е уникална ситуация, защото след вдигане на рушевините от падналия покрив, това е запечатан ненарушен археологически контекс, в който всяка една находка има датираща стойност за проучването.
По време на разкопките са открити и обекти от централната част на укрепения град и стопански сгради от времето на император Константин Велики. При проучването са намерени части от гръцка керамика от Средиземноморието, разнообразни накити и монети от III – IV век от новото хилядолетие, когато градът се е превръщал в ранно християнски център с епископско селище.
Без имеПрез септември екипът на Регионалния исторически музей ще започне разкопките, които по традиция от няколко години финансира община Ямбол.  При тях ще продължи проучването на късно римски сгради от III и IV век. През тази година се навършват 45 години от началото на редовните научни изследвания в Археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле”.

About the Author :