Страхът от бежанците разбуни Ямбол, политиците не посмяха да не приемат декларация против настаняване на мигранти в града

DSC03292Цяла седмица темата за бежанците разбунва Ямбол. Подготовката за митинг – концерта, който даде началото на подписка за провеждане на местен референдум, съвпадна с бунта в лагера за бежанци в Харманли, а това още повече нагнети напрежението и подтикна хората да дойдат в зала „Диана” и мощно да кажат своето „Не”, че не искат в региона да бъдат настанявани мигранти.

Залата едва побираше над 2500 души, а гледката на разветите български знамена и пеещите патриотични и народни песни предимно млади хора, беше наистина впечатляваща. На местата за събиране  на подписи пред залата се извиха опашки, а организаторите накрая съобщиха, че са се разписали около 2300 души.

IMG_9967aЧетирите въпроса, за които се предлага свикването на референдум са:

1.Подкрепяте ли кмета (на съответната община) да прекратява споразумение, да не сключва и/или да не изпълнява споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила в Р България?

2.Подкрепяте ли да не се изграждат центрове за мигранти на територията на общината?

3.Подкрепяте ли мигрантите да бъдат екстрадирани извън територията на Р България?

4.Подкрепяте ли да бъдат създавани национални и/или местни референдуми за допитване до населението преди вземане на решения, касаещи в голяма степен гражданите на Р България, техните човешки права и обществен интерес?

IMG_9972aЯвно пълната зала стресна и местните политици от  ГЕРБ – кметът Георги Славов и председателят на Общинския съвет Данаил Ибришимов, които в понеделник – 28 ноември, се принудиха да дадат пресконференция, за да обяснят позицията си за липса на реакция спрямо внесената преди месец в Общински съвет декларация от съветници от БСП и „Атака” против настаняването на мигранти в Ямбол. Както обясняват в мотивите си самите вносители „нейната цел е кметът на община Ямбол да не предприема действия по изпълнение на ПМС № 208 от 12 август 2016 г. и да не подава заявление до Държавната агенция за бежанците за сключване на споразумение за интеграция”.

Според Данаил Ибришимов той не е внесъл за разглеждане в дневния ред на сесията във вторник – 29 ноември, тази декларация, защото като председател на Общинския съвет бил длъжен да следи за законността на внасяните документи. По този повод той заяви: „Аз смятам, че е незаконно общинските съветници да вменяваме на кмета да не изпълнява какъвто и да е нормативен акт, а като приемем точка втора от това предложение, ние ще направим точно това”. Според него дебат по темата е излишен, защото всички са съгласни принципно с искането за ненастаняване на мигранти в Ямбол, но не и с втората точка. Затова той предложи декларацията да влезе в комисиите, текстът й да се прецезира и след това да се внесе в Общински съвет.

По повод на декларацията кметът на Ямбол Георги Славов коментира, че никога не се бъркал в работата на Общински съвет, но държи: „Общинският съвет да си гледа работата в рамките на своите правомощия и да не се бърка в работата на кмета, която му е вненена по закон и за която те нямат право да се мешат”.

Кметът каза още, че досега в Ямбол има само трима бежанци от Сирия – първият е дошъл още през 1997 г., а другите двама – през 2014 г.

Той недоумява откъде идват страховете, че в Ямбол ще бъдат настанени бежанци, след като нито една институция не е заявила подобно намерение.

„Къде бяха всички тези „патриоти”, които и декларацията подписват, и референдум искат. За мен този проблем е абсолютно режисиран и измислен”, каза още Георги Славов и допълни, че недоумява защо в зала „Диана” се организира такъв митинг. Той обясни, че на 28 ноември при него е постъпило уведомление от инициативния комитет за организиране на местен референдум и че започва подписка.

„Има нещо много притеснително в това, защото без абсолютно никакво основание в момента се опитваме да си нагнетим сами напрежението в общността, което е излишно”, коментира ямболският кмет това уведомление и добави, че от четирите точки само една донякъде касае община Ямбол.

„Тези хора, които ползват страховете на града, говоря за политиците, които излизат в момента, искат да го (б. р. референдума) направят с общинските пари от данъците на ямболлии”, каза още Георги Славов и заяви, че не би го допуснал по никакъв начин.

На въпрос какво ще направи, ако все пак подписите за референдум бъдат внесени в Общински съвет, кметът поясни, че той не е казал, че няма да допусне референдума, а нямало да позволи измислени политици да се хранят от страховете на хората. „Ако ще се прави референдум нека да е национален, защото за Ямбол никой никъде не е коментирал, не е споменавал, не е намеквал, че в града ще има бежански лагер. Кому е необходим такъв референдум, да се похарчат общински пари”, каза още Георги Славов.

На журналистически въпрос как свързва декларацията на съветниците и гражданската инициатива за референдум, след като изрично организаторите и на двата митинга декралираха, че зад тях не стоят никакви партии, ямболският кмет заяви: „Това какво се декларира е едно, това, какво е реално е друго. И на сляп човек е ясно, че това, което излиза от трибуната на инициативния комитет, независим в кавички, е режисирано. За мен това си е изцяло политическо, режисирано упражнение”. Според кмета митинг – концертът е проява на политически амбиции и желание някой да нагнети изкуствено напрежение, каквото няма, а да си го създадем сами.

На следващия ден всичко това се пренесе и на заседанието в Общински съвет – Ямбол, където все пак като последна 20 точка беше разгледана прословутата декларация.

След няколкочасови политически препирни съветниците на ГЕРБ геройски защитиха своя партиен лидер и под предлог, че внасят промяна в декларацията на съветниците на БСП и „Атака” приеха на практика нова с различни мотиви и без прословутата втора точка, която засяга правомощията на кмета.

Така или иначе Общински съвет Ямбол с 33 гласа „За” и нито един против гласува декларация срещу създаването на център за настаняване на мигранти от чужди държави на територията на община Ямбол, което в крайна сметка интересува гражданите, а не партийните им крамоли.

Що се отнася до местния референдум събирането на подписи за петте общини поотделно продължава от доброволци. Организаторите твърдят, че подписи ще се събират в търговски обекти със специално обозначени стикери за това, в Ямбол например такъв е Арт галерия „Стойчев”. Там ще се събират и бланките с подписи на доброволците. Отделно бланки за съответните общини могат да се изтеглят от сайта на Радио 999, но е важно хората да се подписват на бланка, която е за общината, съответстваща на техния постоянен адрес, за да е валиден подписът.

За да бъдат инициирани местни референдуми в петте общини на Ямболска област  е необходимо да бъдат събрани подписи на „не по-малко от една двадесета от гражданите с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на съответната община към момента на вписване на предложението в регистъра”. Ако бъдат събрани подписите на една десета от гражданите с постоянен адрес в съответната община, Общинският съвет е длъжен да приеме решение за произвеждане на местен референдум.

Една двадесета от имащите право на глас според списъците от президентските избори за община Ямбол са 3450 подписа, а една десета – са 6900. За община Елхово една двадесета са 700 подписа, а една десета – 1400; за община „Тунджа” съответно подписите са 980 или 1950; за Стралджа са 520 или 1040, а за Болярово – 160 или 320.

Диана Иванова

About the Author :