Страхотното завръщане на шампионския „Ямболгаз”

1strПри изключително силни емоции от страна на ямболската публика в неделя, 29 март, в зала „Диана” се проведе поредното, 12-то, издание на Мача на звездите, пред чието име този път имаше „Престиж”, по името на фирмата, която финансираше голяма част от нужното, за да стане събитието факт.

Както и се очакваше, ударението падна върху завръщането на шампионския тим на „Ямболгаз”, който прегази съперниците в сезон 2001/2002 година, предвождан от треньора Иван Чолаков, и за първи път в историята на мъжкия баскетбол в града ни донесе златната Купа пред Безистена.

Най-големият виновник за тази златна титла, шефът на „Овергаз” Сашо Дончев, не можа да присъства поради ангажименти, но бе на линия брат му, Пламен Дончев, който по време на шампионския сезон бе много близо до отбора и движеше оперативната работа. Да събереш на едно място целият състав на „Ямболгаз” е много сложна мисия, но възловите фигури в тима бяха на линия и в неделя – руският център Сергей Гришаев, украинците Ярослав Зубрицкий и Владимир Рижов, както и легендарният руснак Анатолий Ясински. Това завръщане изправи на крака видялата какво ли не ямболска публика.

11 стр. - 1И разплака мнозина от феновете, защото с тези състезатели, както, разбира се, и с българските играчи в „Ямболгаз”, Димитър Ангелов, капитан на оня страховит тим, Димитър Димитров, Емил Стаменов и Румен Шопов, почитателите на играта с оранжевата топка дишаха при всяка атака, при всеки изстрел, очаквайки, че най-сетне невъзможното може да стане факт. И стана. „Ямболгаз” завърши първи редовния сезон в първенството, след това направи и мощна серия в плейофите, за да екзекутира във финалните двубои състава на „Лукойл-Академик” с безапелационното 3:0. Фантастично беше да се видят вече побелилите коси на изумителния човек и спортист Толя Ясинский, останал с вечно жителство в сърцата на ямболската публика. Да се види руският титан Гришаев, показал в третата четвърт на „Престиж Мача на звездите”, когато един срещу друг поиграха оня прекрасен тим на „Ямболгаз” и момчетата, които сега са на терена и са сред най-добрите в шампионата. Гришаев, който ТОГАВА беше вече на 40 години, но не даваше никакви шансове на противниците си на „втория етаж”, в решителния трети мач за титлата, показа изумителна работа и нямаше как при това положение „Ямболгаз” да не приключи по късата процедура срещу „Лукойл-Академик” и да не сложи златната точка на големия сезон.

11 страница - 2Момчетата от „Ямболгаз” тогава играха на три фронта – освен мачовете в държавното първенство, те трябваше да водят битки и в турнира за Купата на България, както и в силния турнир на Южната конференция. Южната конференция  беше международен  маратон, какъвто в зала „Диана” никога не бяхме виждали. И само в най-храбрите си сънища считахме, че може да видим. Противниците обаче си отиваха и от тук със загуби и малко не достигна в Англия срещу „Лондон Тауърс”, за да влезем в голямата четворка на турнира. Димитър Ангелов и интернационалните му съотборници се препънаха в турнира за Купата на България, този турнир сякаш е орисан да ни препъва вечно, и не можаха да играят във финалния двубой. В държавното първенство обаче дадоха максимума си и триумфираха. Колкото те, толкова и целият Ямбол, почувствал се много ценен, много значим в национален мащаб.

11 стр. 3Така че, вън от съмнение, завръщането на „Ямболгаз” в зала „Диана”, бе връхната точка на „Престиж Мача на звездите” тази година. Участниците в Шоу мача опитаха да покажат атрактивност, имаха добро настроение и хъс, което в голяма степен дойде от пълната зала, която познава и поименно всяка една от звездите в родното първенство. Да привлечеш 2500 души в Мача на звездите, той обикновено не е особено посещаван, също е събитие, видяно от цяла спортна България, тъй като Шоуто бе излъчвано директно от БНТ. Така че и в Калагурево и в край Дунавския бряг, вероятно усетиха страхотната тръпка, обсебила зала „Диана”.

В традиционните конкурси за най-добри технически умения, за тройки и за забивки, имаше известна интрига, поддържана и от това, че в тях също Ямбол се представи достойно, тъй като участваше Павел Маринов, момче, израснало пред очите на нашите фенове.

Сега, като капитан на „Балкан”, Павел Маринов и състезателят на „Черно море Порт”- Варна Лени Даниел си разделиха приза за най-добри забивачи в звездния мач. Двамата състезатели триумфираха с еднакви резултати във финалния етап на конкурса.

И двамата демонстрираха страхотни забивки преди последната част на шоу-мача, а крилото-център  на „моряците“ беше този, който изпълни трудната задача да прескочи кукер. Той успя в третия си опит, а преди това отново показа креативност като към изпълнението му в комбина се включиха двама играчи на Черно море – Асен Великов и Станимир Маринов. Журито обаче не успя да излъчи победител и даде еднакви резултати на участниците, тъй като и Павел Маринов впечатли родната публика от Ямбол със зрелищни изпълнения. Журито бе съставено от четирима души, сред които и президентът на федерацията Георги Глушков, както и Пламен Дончев и Иван Чолаков

„Оценката ми беше по-ниска, защото знаех, че могат повече.“ ,заяви след конкурса президентът на баскетболната федерация Георги Глушков, който тръгна към големия баскетбол именно от зала „Диана”.

Миналогодишният победител в конкурса американецът Върнън Тейлър от „Рилски спортист” бе записан в надпреварата, но в крайна сметка не участва в нея. По време на конкурса той направи страхотна изненада към зрителите в зала „Диана”, като подари кецовете си на един малчуган от публиката. Другият участник в конкурса беше Алекс Симеонов, който отпадна в първия етап на конкурса.

Двубоят между двата тима в поредното, 13-то издание на „Престиж Мача на звездите”, завърши с много на много. По неписано правили най-добрите български и чуждестранни баскетболисти не играеха в защита, за да се даде възможност на феновете да видят Шоу.

И те видяха.

 Борислав Ненов

About the Author :